Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zájem o stavební spoření v Česku roste, spořitelny čekají mírné oživení

  • 28
Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce listopadu úvěry za téměř 41,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o dvě procenta. Letos také zatím roste zájem o uzavírání nových smluv včetně navýšení cílových částek.

Vyplývá to ze statistik tuzemských stavebních spořitelen.

"Protože v příštím roce zůstanou podmínky stabilní a poptávka po půjčkách na rekonstrukce neklesne, můžeme očekávat opět mírné oživení jak z hlediska uzavírání nových smluv, tak i v objemu půjček," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Všechny ukazatele podle něj naznačují, že stavební spoření se po létech diskusí a změn dostává do stabilnější doby.

Počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek spořitelnám ke konci listopadu stoupl meziročně o zhruba 17 tisíc na 539 tisíc. Méně smluv letos zatím uzavřely Wüstenrot stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna.

Objem úvěrů klesl stavební spořitelně Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelně. Naopak 16procentní růst zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 43,7 miliardy korun, meziročně o devět procent méně. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 580 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 685 tisíc.