Zájem o parcely ve Středních Čechách roste

Středočeský kraj si už několik let drží prvenství v počtu zahájených i dokončených bytů. Jen v rodinných domech stavebníci loni dokončili bezmála 2650 bytů, to bylo téměř dvakrát víc než ve druhém Jihomoravském kraji.

Poptávka po parcelách přitom neustále roste. Odvíjí se od toho i cena, která stoupá až ke 2000 korunám za metr čtvereční. Ne všechny obce jsou ale na to připraveny, a na prodeji stavebních pozemků tak vydělávají většinou developeři nebo soukromí majitelé.

Stavební pozemky připravuje například Dobříš na Příbramsku. V lokalitě Vlaška bude k prodeji asi 40 parcel, a to za cenu 900 korun za metr čtvereční. Město nyní prodává prvních sedm z nich, přihlásilo se o ně deset zájemců. Obavy o zájem o stavební pozemky radnice nemá. "Stáváme se zájmovou lokalitou obyvatel Prahy," řekl její tajemník Stanislav Valtr.

Rodinná výstavba se rozvíjí i v Mladé Boleslavi a jejím okolí. Například v Michalovicích se z podnětu soukromého investora rozjíždí příprava stavby 88 domů. Pozemky přijdou zájemce na 990 nebo 1090 korun za metr čtvereční. Město samo chystá stavební parcely především v blízkosti letiště a v městské části Dubce, kde by mělo výhledově vzniknout několik stovek domů.

Také v sousedních Kosmonosích vznikly v poslední domě desítky nových domů a 70 nových stavebních parcel vzniká na louce přímo ve městě. Rodinná výstavba zcela v několika posledních letech změnila podobu nedaleké obce Bradlec. Mělo by zde vzniknout až 350 domů. Cena stavebních pozemků se pohybuje v rozmezí od 880 do 995 korun za metr čtvereční.

I v nedalekých Benátkách nad Jizerou chce radnice zvýšit počet obyvatel a připravuje téměř 40 stavebních parcel pro stavbu domů. V lokalitě Nad Vinicemi by se mělo začít stavět příští rok na jaře. Ceny pozemků by se předběžně měly pohybovat kolem 800 korun za metr čtvereční.

Podobná situace se dá očekávat i v Kolíně a jeho okolí, kde staví automobilku konsorcium firem Toyota, Peugeot, Citroën (TPCA).