Nové sídlo fotbalové asociace postaví firma napojená na Peltu.

Nové sídlo fotbalové asociace postaví firma napojená na Peltu. | foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Sídlo fotbalové asociace postaví firma, která sponzoruje Peltův klub

  • 208
Nové sídlo Fotbalové asociace České republiky postaví liberecká stavební firma Syner. Cena? 137,4 milionu korun bez daně. Zajímavostí je, že liberecká stavební společnost sponzoruje klub Baumit Jablonec, který patří šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi.

V době, kdy vyhladovělé stavební společnosti bojují o každou větší zakázku, se vedení českého fotbalu vydalo proti proudu. Pro stavbu nového sídla Fotbalové asociace České republiky oslovila sedm českých společností, z nichž vybrala vítěze.

"Už dříve jsme byli rozhodnuti vyvarovat se stavebních gigantů a chtěli jsme firmu s českým kapitálem, která si bude zakázky vážit. Syner má navíc zkušenosti se sportovními stavbami," vysvětluje výběr firem, které pozvali do soutěže, generální sekretář Rudolf Řepka.

Podle mluvčího Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Jaroslava Koláře byl tendr vícekolový, Syner nabídl nejnižší cenu i ekonomicky nejvýhodnější nabídku. Tendr začal loni v prosinci. Kolář však už neodpověděl, jaká byla cena projektu a o kolik tak soutěž cenu snížila.

Organizace, která ze státního rozpočtu dostává ročně čtvrt miliardy korun, nemusela podle svého názoru postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, a tak si mohla vybrat firmu na stavbu sídla podle svého uvážení. Podle Koláře stavbu zaplatí FAČR díky dotacím z programů mezinárodních organizací FIFA a UEFA. UEFA na dotaz, zda má nějaká pravidla, jak nakládat s dotacemi při výběru dodavatele, odpověděla, že FAČR musí "dodržovat české zákony".

"Syner předložil nejlepší nabídku a vyhrál díky své odbornosti, inovativnímu přístupu a kvalitě práce, kterou dokládají prestižní ocenění či tituly a nominace získané v soutěži Stavba roku. Aktuálním příkladem je titul Nominace na Stavbu roku protonového centra v Praze," uvedl Ondřej Paclt, mluvčí S group holding.

O otevřené soutěži by se dozvěděly z veřejných zdrojů i jiné stavební společnosti a fotbalisté mohli ušetřit více. "O této zakázce jsme vůbec nevěděli, nikde nebyla zveřejněna," potvrzuje Lucie Nováková, mluvčí Skansky, jedné z největších stavebních společností v zemi.

Syner jako sponzor Peltova Baumitu

Antimonopolní úřad na dotaz, zda se na FAČR vztahuje zákon o veřejných zakázkách, a tedy i povinnost výběrové řízení otevřít, uvedl, že neví. Podle mluvčího Martina Švandy by to muselo určit až správní řízení, zda je asociace takzvaným veřejným zadavatelem. Účast jen vybraným firmám umožňoval v minulosti zákon o veřejných zakázkách, kdy mohly probíhat nechvalně známé losovačky.

"Obecně je sedm firem slušná kritická masa, ve které se už kartelová dohoda koordinuje velmi špatně. Bál bych se pouze tehdy, má-li většina firem delší historii vzájemných subdodávek, pak riziko dohody výrazně roste," hodnotí tendr Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie, který se dlouhodobě zabývá veřejnými zakázkami.

Šéf českého fotbalu a majitel jabloneckého klubu FK Baumit v jedné osobě Miroslav Pelta se k zakázce a ke vztahu k Syneru v pátek nevyjádřil. Liberecká stavební skupina je sponzorem jabloneckého týmu.

"Syner zkrátka podporuje panu Peltovi jeho fotbal, aby to měl lehčí, a on zase dokáže pomoci vytvořit naší společnosti takové vztahy, které nám prospějí v byznysu," uvedl před třemi lety v rozhovoru pro MF DNES většinový vlastník stavební společnosti Syner Petr Syrovátko na dotaz, proč začal sponzorovat jablonecký prvoligový klub FK Baumit.

"Vyjádření pana Petra Syrovátka zaznělo před více než třemi lety a se zakázkou (FAČR) tedy nijak nesouvisí," reagoval mluvčí S group holding Ondřej Paclt.