ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Neff, MAFRA

Počet exekucí v Česku roste. Meziročně o šest procent, uvádí institut

  • 26
Během prvních devíti měsíců letošního roku začalo o 6,3 procenta více exekučních řízení než ve stejném období loni. Počty započatých exekucí se v jednotlivých měsících značně měnily. Nejvíce jich přibylo v květnu, naopak v září přišel meziroční pokles. Informoval o tom Institut prevence a řešení insolvencí s odkazem na data ministerstva spravedlnosti z okresních soudů.

V porovnání s květnovým přírůstkem minulého roku, který činil 27 871 exekucí, jich letos za tento měsíc přibylo 39 548, tedy o 42 procent více. V září naopak nové exekuce meziročně klesly o deset procent. Situace se liší v jednotlivých regionech, nejvyšší nárůst zaznamenaly regiony východní Čechy a jižní Morava, na severní Moravě jde naopak o drobný pokles.

Od letošního jara v porovnání se stejným obdobím loni počet nově nařízených exekucí roste. V lednu klesl o 25 procent. V dubnu ale nárůst stoupl na téměř 19 procent a květen překročil 40 procent. V srpnu byl 23procentní nárůst druhý nejvyšší v tomto roce. V září opět přišel pokles.

Od ledna do září byla novými exekucemi nejvíce postižena oblast Východní Čechy. Tamních 30 497 nových nařízení představuje nárůst o 15,5 procenta. V oblasti Severní Morava naopak úbytek na 55 039 znamená pokles 0,7 procenta. Nejnižší nárůsty připadají na oblast Severní Čechy se dvěma procenty a na Prahu s 0,6 procenta.

Máte nějakou exekuci?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 29. října 2021. Anketa je uzavřena.

„Z dostupných údajů zatím nelze fakticky vyčíst, jestli meziroční změny v počtu nově zahájených exekucí mají vliv i na počet nových osob v exekuci, nebo jde o růst exekucí vůči stávajícím dlužníkům,” řekl šéf Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Autor Mapy exekucí a jeden ze zástupců Platformy za reformu exekucí dodal, že podrobnější údaje by měla pravidelně zveřejňovat Exekutorská komora ČR. Už to podle něj bude téměř rok, co statistiky naposledy aktualizovala.

,