Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začíná lov na hvězdu od Michelina

  2:28
Do Česka přijel první kuchař s nejvyšším kuchařským oceněním. Ital Andrea Accordi je stár 31 roků, ale už před čtyřmi lety dostal v restauraci v luxusním florentském hotelu svou první michelinovskou hvězdičku. Bylo to jen devět měsíců od otevření.

Vito Mollica po sedmi letech působení v Praze nyní pro Four Seasons otevírá restauraci ve Florencii. | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Tuto cenu znají Češi důvěrně v komickém podání Louise de Funése coby komisaře, který ceny udílí. Ale nikdo s hvězdou zatím v Česku natrvalo nevařil.

Do Prahy si Accordi přijel pro další. Tu první sice nechal v Itálii, ale věhlas si nese s sebou.

Manažer s vysokou čepicí
Taková hvězda a takový šéfkuchař jsou pro podnik hodně cenní. To vědí šéfové hotelového řetězce Four Seasons, kteří si ho pozvali do hotelové restaurace Allegro. Z jeho zkušeností je poznat, proč je cena důležitá.

"Když jsme dostali hvězdičku, změnila se nám klientela. Začali jezdit gurmáni, kteří rozpoznají kvalitu a kuchařské umění. A mohli jsme i mírně zvednout ceny," popisuje ve svém prvním českém rozhovoru šéfkuchař Accordi.

O co mu jde v Praze? "Přijel jsem pro další hvězdičku," říká, ostatně se to od něj i čeká. Ale proč o ni jde? Vždyť už teď restaurace patří mezi nejlepší v Česku, ceny má vysoko a uznalou klientelu napůl místní a napůl zahraniční.

Jenže konkurence nespí a gurmánů přibývá. Platy rostou a důraz na kvalitu jídla a zdravý životní styl začíná po letech předbíhat důraz na cenu. Roste počet lepších hotelů a restaurací, navíc do Prahy míří další kuchař oceněný Michelinem, aby dohlédl na otevření konkurenční restaurace v novém hotelu Hilton v centru města.

Ta hvězdička totiž ukáže, kdo je podle komisařů nejlepší. Šéfkuchař ví, že musí umět nejen vařit, ale i restauraci řídit. I když má nad sebou ještě manažera z vedení, on rozhoduje o většině.

Šéfkuchař špičkové restaurace taky brává manažerský plat. V Británii je to běžně 150 tisíc korun měsíčně hrubého, což v Česku špičkoví šéfkuchaři berou také, a někdy i více.

Česká šunka
Vito Mollica, který po sedmi letech působení v Praze nyní pro Four Seasons otevírá za pár měsíců restauraci ve Florencii, se teď nezastaví. "Obcházím místní instituce přes hygienu, sonduju u konkurence, vybírám si tým i dodavatele, připravuju skladby jídla pro restauraci, vybírám porcelán a stříbro a další vybavení, vychytáváme design a k tomu musím pořád ochutnávat místní speciality," popsal Vito Mollica minulý týden v mailu z Itálie. Z Česka by si rád nechal vozit pražskou šunku.

Andrea Accordi hodlá teď v Praze obměnit jídelníček podle své chuti, i když mu chutnalo i to, co vybíral jeho předchůdce. "Asi si necháme šumavské jehněčí," říká.

Je spokojený i s místními lidmi. "Kuchaři jsou moc šikovní a mají chuť se učit, to je nejdůležitější," chválí si Mollikův tým.

Šéfkuchař měsíčně utratí hodně peněz za to, co vybere do jídelníčku. "Měsíčně objednáváme zboží za stovky tisíc, a tak chceme jen to nejlepší zboží," popisuje Jiří Štift, šéfkuchař ceněné restaurace hotelu Radisson SAS Alcron v Praze.

"Potřebuji, aby byli spolehliví a pružní. Nebaví mě řešit při každé dodávce nějaké nesrovnalosti. Dokážu pochopit, že se nepovede sehnat nějakou rybu, ale chci to vědět včas a čekám, že mi dodavatel zboží něčím nahradí," dodává Štift.

Sám nakupuje od českých dodavatelů čerstvé byliny a zeleninu, mléko, smetanu, tvaroh a sýry z českých bio farem. A podobně jako Four Seasons si našel i své české dodavatele jehněčího masa nebo vína. Dále však hledá za hranicemi.

Šéfkuchaři procestovali celý svět a povinně umějí všechny názvy surovin, náčiní a jídel anglicky a francouzsky, protože bez této řeči by jídelní lístek ztratil věrohodnost a šmrnc něčeho extrovního.

Thajská kuchyně i manželka
Accordi přišel do kuchyně poprvé ve čtrnácti letech, vyučil se v italské Mantově a odjel pracovat do Londýna. Později zamířil do Asie a pracoval jako poradce pro italskou kuchyni v hotelu Regent v Bangkoku.

Podlehl orientální kuchyni a v Thajsku se i oženil. Převzal pak vedení restaurace Regatta v hotelu Le Royal Meridien na thajském ostrově Pchúket. Po návratu do Evropy ještě prošel restauracemi s michelinovským doporučením v St. Tropez a St. Moritz.

Všechny dobré kuchyně mají něco společného: až vojenskou disciplínu. Jeden z jeho českých kuchařů se právě vrátil z praxe v Británii. Tam se při návratu šéfkuchaře po dovolené kuchařům rozklepaly ruce, přestože v kuchyni bylo všechno do detailu v pořádku.

"Já když nejsem spokojený, v Itálii házím i talíře," říká Accordi s lehkým úsměvem, ale dá se mu to věřit.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...