V řadě případů šlo o zaměstnance firem a státních úřadů, policie tak napřed musela zjistit, kdo za konkrétním počítačem seděl.

V řadě případů šlo o zaměstnance firem a státních úřadů, policie tak napřed musela zjistit, kdo za konkrétním počítačem seděl. | foto: Profimedia.cz

Začal hon na internetové piráty

  • 166
Také si občas film raději stáhnete z internetu, než abyste utráceli peníze za DVD? Tak to hrozí, že u vás brzy zaklepe policie a bude chtít vysvětlení. Čeští kriminalisté spustili akci, která u nás nemá obdoby. A zřejmě nažene strach mnoha příležitostným pirátům.

Policisté si chtějí posvítit na 1 700 lidí, kteří si na internetu rozšiřovali své sbírky hudby, filmu nebo softwaru. A to nedovoleným způsobem: písničky, snímky a programy si nejen stahovali, ale ostatním zájemcům dávali k dispozici. Tím podle policie porušovali autorský zákon.

Kriminalisté se zatím zaměřili pouze na lidi, kteří ke sdílení souborů používali programy StrongDC nebo DC++.

"Je pravda, že máme údaje o téměř 1 700 uživatelích, které podezříváme z toho, že bez oprávnění poskytovali dalším uživatelům filmy, programy nebo hudbu. Jejich data jsme teď k šetření předali jednotlivým krajským útvarům," potvrdil MF DNES zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování.

V řadě případů šlo o zaměstnance firem a státních úřadů, policie tak napřed musela zjistit, kdo za konkrétním počítačem seděl. Nikdo zatím nebyl obviněn a policie, která piráty stopovala téměř dva roky, včera odmítala prozradit, jak bude dál postupovat.

"Podle mých informací teď bude žádat o povolení domovních prohlídek a budou probíhat výslechy," řekl Jiří Jakubka, jehož detektivní kancelář zabývající se softwarovým pirátstvím na případu spolupracovala.

"Je to ojedinělý případ. S něčím takovým jsem se u nás zatím nesetkal. Jsem zvědavý, jak bude policie postupovat," řekl právník Filip Winter, který se specializuje na autorské právo.

Podle Wintera případným dopadeným "pachatelům" hrozí v nejhorším případě pokuta. Ta by však mohla být značná. Odvíjí se od tržní hodnoty licence nedovoleně šířeného programu a ta se například u zcela nových filmů počítá v milionech.

"U starších filmů bych případnou pokutu odhadoval na desítky tisíc korun," uvedl právník Winter. Finanční trest pro nachytané piráty by se také odvíjel od toho, v jaké kvalitě filmy nebo hudbu nabízeli a kolika lidem umožnili pirátské kopie stáhnout.

Česká policie zatím byla k internetovým pirátům tolerantní a případů, kdy došlo k potrestání obyčejných uživatelů, je minimum. Úřady se zatím zaměřovaly hlavně na firmy, které používaly nelegální software, či na lidi, kteří pirátské kopie šířili ve velkém. Nedávno tak padlo obvinění například v případě ukradené kopie filmu Vratné lahve režiséra Jana Svěráka. - více zde

,