Maďarští demonstranti zaútočili na budovu státní televize

Maďarští demonstranti zaútočili na budovu státní televize | foto: Karoly Arvai, Reuters

Za chaos v Maďarsku mohou dluhy. Co čeká ČR?

  • 68
Slova maďarského premiéra Ference Gyurcsányho vyhnaly do ulic tisíce lidí, v Budapešti se objevila vodní děla. Maďaři se dozvěděli, že vysoký veřejný dluh a stav ekonomiky nebyl pro politiky překvapením. Čtyři roky veřejnosti lhali. Se schodky nyní zápasí i ČR. Může ji potkat podobný osud?

HLASUJTE V ANKETĚ:
Hrozí Česku stejné ekonomické potíže, v jakých se ocitlo Maďarsko?

"Evidentně jsme v minulém roce a půl, dvou letech lhali," řekl maďarský premiér na nahrávce, která se dostala na veřejnost. Maďarsko se prý podařilo udržet nad vodou jedině díky boží prozřetelnosti, spoustě peněz ve světovém hospodářství a stovkám podvodů.

Před pár lety se Česko potácelo v recesi a Maďarsko vzkvétalo. Chválou nešetřila ani OECD, která Maďarsko díky jeho "chytré politice" postavila po bok takových ekonomik jako USA, Irsko či Finsko. Česko, které je za úspěšnou reformní zemi vydáváno nyní, tehdy hrálo "třetí ligu". - více zde

"Teprve čas ukázal, že maďarská prosperita je financována dluhem. Ekonomové to věděli vždy, protože statistiky hovořily jasnou řečí," říká ekonom Pavel Kohout v analýze, kterou uveřejnil portál investujeme.cz.

Loni dosáhl maďarský schodek 6,1 procenta HDP, státní dluh 58 procent. Na rok 2006 se odhaduje deficit ve výši 9,4 procenta HDP a státní dluh ve výši 65 procent, připomíná Kohout. Čísla za Českou republiku vypadají na první pohled o poznání lépe.

Český schodek se loni vešel do tří procent potřebných pro přijetí eura. (více zde) Česká čísla drží při zemi zejména rostoucí ekonomika a s tím spojené daňové příjmy plynoucí do státní kasy. Zvyšují je naopak hlavně sociální výdaje. Tak tomu bylo i v Maďarsku. Stejně jako vláda premiéra Paroubka přidávala před volbami maminkám či prvňáčkům, sypali i maďarští socialisté peníze na sociální dávky, aby si tak předplatili volební vítězství.

"Předčasné důchody, štědrá valorizace důchodů, třináctá penze, laxní pravidla pro přiznání nemocenské a invalidního důchodu. Na růst těchto výdajů připadá drtivá část schodku a dluhu," říká Kohout.

Na letošek byl plánován schodek ve výši 74,4 miliardy korun, vláda už ale dala vědět, že bude potřebovat minimálně dalších 10 miliard na důchody. O rozpočtu na příští rok mluví i zástupci České národní banky otevřeně jako o "průšvihu" - více zde

Ke kritikům stavu veřejných financí patří i současná vláda, podle které je viník jasný: sociální demokracie. Státní dluh, který nepočítá závazky zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, v pololetí přesáhl 700 miliard. - více zde

Veřejný dluh dosáhne podle ekonomů na konci roku bilionu korun. Ministr Vlastimil Tlustý v inzerátu českých médiích jeho výši odhadl dokonce na 1,3 bilionu korun, což je asi 40 procent HDP. (více zde). Samotný inzerát, který kritizuje hospodaření předchozích vlád, ale daňové poplatníky přišel na 800 tisíc korun. - více zde

Co bude za šest let?
Tlustý už také uvedl, že kvůli stavu financí může Česko zapomenout na přijetí eura v roce 2010. (více zde) Maďarská vláda zbrzdila své plány na přijetí eura před rokem. (více zde) Česká vláda zatím navrhla kvůli rozpočtu odklad některých zákonů, například zákona o nemocenském pojištění. - více zde

Před pěti či šesti lety mělo Maďarsko zdravé veřejné finance, připomíná Kohout. Deficit tehdy, podobně jako minulý rok v Česku, nepřesahoval tři procenta HDP.

"Několik let ovšem může znamenat podstatný rozdíl. V Budapešti propukly pouliční nepokoje, dav zapálil budovu státní televize a byla zaznamenána četná zranění. Za pět či šest let od nynějška sice Češi zaručeně nebudou zapalovat Kavčí hory (jde přece o poslušný a disciplinovaný národ s ovčí povahou), ale pokud nedají své veřejné finance do pořádku, přejde je dosavadní iluze jistoty a prosperity pořádně draho," uzavírá analytik.

Celou analýzu P. Kohouta najdete na serveru investujeme.cz

,