Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Klientů lichvářské firmy se zastal soud. Zastavil exekuce

  • 80
Soud se zastal lidí, kteří se v případě nesplácení půjček dostali do exekuční pasti. Rozhodl, že exekuci způsobenou předraženou půjčkou lze zastavit. Využil nález Ústavního soudu z konce loňského roku, který tak pomohl zarazit exekuci dlužníků firmy Tommy Stachi.

Paní Eva si v roce 2009 půjčila 15 tisíc korun u firmy Tommy Stachi. Protože nesplácela, nechala na ni o rok později firma vyhlásit exekuci. Místo umořování však od té doby dluh kvůli jednostranně sepsané úvěrové smlouvě jen rostl – v srpnu činil včetně příslušenství 471 tisíc korun.

Příběh nakonec skončil dobře – soud letos v červenci rozhodl, že exekuce se zastavuje a že více než 30krát nafouknutý dluh už paní Eva nemusí doplácet.

Fakta: Nemravná půjčka
Tommy Stachi 15 000 Kč
Poplatek 10 190 Kč
RPSN 186,6 %
Smluvní pokuta313 200 Kč (200 Kč denně)
Náklady na právníky29 167 Kč
Náklady na exekutora71 692 Kč
Hotové výdaje4 779 Kč
Celkem471 429 Kč

„Naštěstí se objevil judikát Ústavního soudu na konci roku 2014, který vymezil, jaké úvěrové smlouvy jsou vůči klientům poškozující a neplatné pro příčení se dobrým mravům,“ vysvětluje advokát Petr Němec, známý z kauzy bankovní poplatky, který paní Evu zastupoval.

Druhá dobrá zpráva je, že náklady na jeho právní služby při zastavení exekuce by měl uhradit věřitel – v Němcově případě jde o 9 000 korun. Ty má zaplatit firma Abewy Exe Group, personálně spřízněná s Tommy Stachi, které věřitel pohledávky přeprodal. Proti stejné firmě zastupuje Němec dalších pět klientů.

Případnou právní pomoc při vymožení peněz z již částečně uskutečněné exekuce si však musí dlužníci platit sami.

Tommy Stachi na trhu působí od roku 2004 a půjčuje za úrok 100 procent ročně na cokoliv. Podle Němce není problém samotná výše úroku, ale další platby spojené s půjčkou a prodlením.

Smlouvu zajistila bianko směnka, rozhodčí doložka a pokuty včetně pokuty 200 Kč denně – to za rok dělá 73 000 Kč.

„Taková pokuta na zajištění jistiny 15 000 Kč je naprosto nesmyslná, nemravná a neplatná,“ říká Němec. Společnost si podle něj díky obřím pokutám udělá z lidí otroky na příštích deset let.

Vlastně není podstatné, jestli mnohonásobně předraženou půjčku vymůže zpátky celou nebo jen menší část. Má tak pravidelný příjem, který ji prakticky nic nestál.

Pomoc i pro ostatní

Šanci tak mají lidé, kteří se kvůli lichvářské půjčce ocitli v exekuční pasti – to znamená, že exekuce narůstá měsíčně o víc, než kolik jsou schopni splácet. Týká se to těch, kdo mají v úvěrové smlouvě rozhodčí doložku.

„Doporučujeme jim, aby si nechali provést právní audit,“ říká Němec. Pokud se jejich příběh podobá tomu paní Evy, mohou navrhnout zastavení exekuce pro neplatnost smlouvy.

Podle iniciativy Navigátor bezpečného úvěru letos rostly spotřebitelské mikropůjčky o desítky procent. Celkem mimobankovní firmy lidem rozpůjčovaly asi 25 miliard. „Na trhu se pohybuje 10 tisíc firem, jen setinu můžeme považovat za bezpečnou,“ říká Zdeněk Soudný, mluvčí Navigátoru.