Z Prahy se nejčastěji létá do Británie

  • 3
Nejlepší letecké spojení má česká metropole s Velkou Británií. Každý týden odlétá z Prahy na britské ostrovy skoro 200 pravidelných spojů. Na celkovém počtu pravidelných linek z Prahy se tak Velká Británie podílí téměř čtrnácti procenty.

Se zhruba desetiprocentním podílem a asi 150 pravidelnými lety týdně následuje Německo. Dalších zhruba 70 letů směřuje každý týden do Francie a 50 do Itálie.

Do Británie létá sedm aerolinií, z nichž jsou čtyři nízkonákladové. Letadla z Prahy směřují v Británii na 15 letišť. Navzdory hustému provozu bude v nejbližší době počet spojů z Česka do Británie ještě růst.

Jen národní dopravce ČSA chce již od zimní letové sezony rozdělit současnou kapacitu provozu do Skotska mezi Glasgow, kam zatím společnost nelétá, a Edinburgh.

Zvýšení kapacit na těchto linkách plánují ČSA nejpozději od léta 2005, řekla ředitelka komunikace Dana Dvořáková.  Od letošní letní sezony České aerolinie zvýšily počet letů do Británie proti loňsku o 21 spojů týdně.

V současnosti provozují 69 letů do Británie za týden. Navíc na některé spoje letos ČSA nasazují větší letadla.

Novou linku na zatím přesně nespecifikované letiště ve Velké Británii avizovaly do konce letošního roku také domácí nízkonákladové aerolinky Smart Wings.

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHU
ČEŠI NA DOVOLENÉ
NAJDETE ZDE
Britský Flyglobespan, který Prahu spojuje zatím dvakrát týdně s Glasgowem, hodlá údajně v srpnu přidat další spoj. Od září by do Prahy z Manstonu měla začít létat britská společnost EU Airways.

British Airways kromě 21 letů týdně na Heathrow nedávno zavedly šest spojů na druhé londýnské letiště Gatwick.