Česko klesá už pátý kvartál v řadě, takto slábla ekonomika naposledy před 16 lety. Ilustrační snímek

Česko klesá už pátý kvartál v řadě, takto slábla ekonomika naposledy před 16 lety. Ilustrační snímek | foto: ČTK

Česko se dostalo do nejdelší recese v historii

  • 658
Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle údajů Českého statistického úřadu klesl proti předchozímu čtvrtletí o 0,3 procenta, meziročně o 1,5 procenta. Česko klesá už pátý kvartál v řadě, takto slábla ekonomika naposledy před 16 lety.

"Propad české ekonomiky pokračuje a navíc zrychluje (ve 2. čtvrtletí klesl HDP o 0,2 procenta, pozn. red.). Za dalším poklesem ekonomiky je i tentokrát slabá domácí poptávka. Domácnosti i nadále omezují svoje útraty a firmy se nehrnou do investic," komentoval čerstvá čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Recese

Recese nastává, pokud hrubý domácí produkt (HDP), tedy to, co ekonomika za stanovené období celkově vygeneruje, v mezičtvrtletním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě. Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku.

Ačkoliv ČSÚ vydal teprve předběžná data a hlouběji je rozebere až na začátku prosince, už nyní konstatuje, že na poklesu se podílela slábnoucí stavební výroba a průmysl. "Celkový pokles průmyslové produkce ovlivnila nejen výroba dopravních prostředků a strojů, ale také potravinářský, dřevařský a papírenský průmysl," uvádějí statistici.

Aktuální recese je méně prudká než ta předchozí v roce 2009, kdy za dobu tří mezičtvrtletních poklesů propadla ekonomika celkem o 5,9 procenta. Nyní se za celé trvání recese propadla "jen" o 1,3 procenta.

Podle Dufka je však zlé, že hospodářství nevykazuje žádné znaky, které by v blízké budoucnosti naznačovaly obrat k lepšímu. "Hlavnímu motoru ekonomiky, průmyslu, dochází dech a nové objednávky nevěstí zlepšení ani pro konec letošního roku."

Že je situace vážná, konstatují i samotní statistici, když hovoří o prohlubování poklesu pokračujícím s šokující pravidelností. Ekonomika by podle nich potřebovala infuzi.

Ačkoliv statistici uvádějí, že ekonomika slábne teprve čtvrté čtvrtletí po sobě (mezikvartálně), analytik Patria Finance David Marek si všiml, že při detailním rozboru dat ochabuje už pět čtvrtletí. "Ve 3. čtvrtletí 2011 je na první pohled vidět nula u mezikvartální změny, nicméně detailní data ukazují pokles HDP o 0,05 procenta," vysvětluje.

Délka současné recese tak podle dat ČSÚ dorovnala dosud nejdelší periodu klesající ekonomiky, kterou české hospodářství v novodobé historii zaznamenalo na přelomu let 1996 a 1997.

Sousedům se daří, Česku ne

Česko si nevede dobře ani ve srovnání se svými hlavními obchodními partnery, Německem a Slovenskem. Německo roste podle Eurostatu meziročně o 0,9 procenta (více zde), Slovensko o 2,5 procenta. Nejvíce rostou pobaltské státy.

Podobně špatné výsledky jako Česká republika hlásí ještě Maďarsko, kde ekonomika klesla meziročně o 1,6 procenta, a Španělsko, které oslabilo kvůli bankovní krizi a škrtům stejně. "Hůře jsou na tom v Evropě již jen Portugalsko (-3,3 procenta) a Řecko (-7,2 procenta)," dodává Marek.

,