ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Firmy kvůli slabé poptávce odkládají stavby. Central Group stopl 700 bytů

  • 19
Nedosažitelné hypotéky a rostoucí ceny stavebních materiálů i energií snížily zájem kupujících o nové byty na minimum. Nyní první z velkých hráčů na developerském trhu oficiálně připustil, že musí část svých rozpracovaných projektů poslat k ledu.

„Rozhodli jsme se o rok odložit zahájení a prodej pokračující výstavby našich dvou největších projektů – Parkové čtvrti v Praze 3 a Tesly Hloubětín v Praze 9,“ uvedl ředitel Central Group Dušan Kunovský. Celkem se tak odsouvá prodej 730 bytů. Dalších 600 bytů v ostatních projektech společnost stále nabízí.

Firmy zabývající se výstavbou bytových domů dlouhodobě uvádí, že ceny nového bydlení ani ve zhoršující se ekonomické situaci neklesnou. Podle statistik Central Group i v průběhu letošního roku cena nových bytů rostla, a to tempem okolo sedmi procent. To se ovšem týkalo pouze prvního pololetí, od léta ceny nových bytů stagnují.

Zájemci přitom stránky s nabídkami stále navštěvují, poptávka tedy podle Kunovského nezmizela, pouze se odložila v čase.

Nájemné? Hlavně kolik stojí energie, zajímá lidi. Ceny nájmů přestaly růst

Zatímco vloni se v Česku prodalo kolem sedmi a půl tisíce bytů, letos trh směřuje k polovičním číslům. Podle Kunovského jsou tak pryč doby, kdy se byty zpravidla prodají ještě před dokončením. Ka razantnímu snížení cen ale v současnosti nemá Central Group důvod. „S cenami nemůžeme a nepůjdeme dolů. Jsme schopni pracovat s určitými marketingovými nástroji. Zdarma získají klienti jako bonus klimatizaci nebo alternativně poukaz na vybavení za 500 tisíc korun,“ uvedl Kunovský.

Co však bude na ceně ztrácet, jsou ceny starších bytů. Ty už ve srovnání s loňskými rekordními hodnotami spadly o deset procent a během následujících let mají ještě možnost dále klesnout až ke zhruba 30 procentům. Důvodem je mimo jiné i skutečnost, že starší byty – například ty panelové – mají ve srovnání s novou výstavbou mnohem horší energetickou bilanci. To se při současných cenách plynu a elektřiny projevuje v rostoucích nákladech na jejich vytápění.