Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Vyšší daně zůstanou, vláda potřebuje peníze na své sliby

  • 307
Daňovou politiku pro příští rok má vláda nalinkovanou jasně - trochu cukru pro voliče v podobě třetí sazby DPH, nesahat na daně firmám, a hlavně zacelit díry, kudy utíkají daně.

Nezvyšovat daně, přiškrtit daňové úniky a ještě splnit výdajové dárky z programu vlády. Tohle všechno vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dala do vínku předchozí vláda, která daně navýšila v kombinaci s ekonomickým cyklem, kdy Česko letos po dvou letech hospodářského poklesu má opět růst.

Ještě před dvěma týdny to podle konvergenčního programu pro Brusel vypadalo, že vláda má v úmyslu daně programově snížit a srazit současné sazby DPH o jeden procentní bod. "Nikdy jsme neplánovali snížení sazeb. Pracovní verze vycházela z nyní platné a neúčinné legislativy," vysvětlilo ministerstvo financí odlišnost čísel v dokumentu a rétoriky ministra financí Andreje Babiše i premiéra Sobotky.

Na daňových příjmech nevypadne tolik peněz, a tak schodek bude vypadat lépe než v pracovním dokumentu, stejně jako strukturální deficit, tedy ta část schodku, kterou má na svědomí politika vlády.

Ze snižování berní tak zbylo jen zavedení třetí sazby DPH. U léků stát přijde na příjmech o 3,7 miliardy korun, u zbývajících položek (knihy, dětská výživa) dohromady asi o miliardu.

Od snížení DPH na dětské pleny vláda couvla, protože by narazila v Bruselu. Slib z koaliční smlouvy bude zřejmě řešit formou dávek pro rodiče s dětmi do tří let. Podle propočtů ministerstva vychází kompenzace za nesnižování sazby na tisícikorunu na dítě ročně.

Vyšší daňové úlevy plánuje vláda pro rodiny s více dětmi. Podle dosavadních vyjádření zřejmě nebude chtít obětovat více než tři až pět miliard korun z rozpočtu. To by znamenalo úlevu na druhé a další dítě navýšit až o 500 korun měsíčně (dnes 1 117 Kč měsíčně), část z toho už od příštího roku. Pracující důchodci by od roku 2015 měli dostat zpátky základní slevu na dani (24 840 Kč). Na daních už si pak polepší jen zemědělci, kteří budou dostávat zpátky vratku spotřební daně na zelenou naftu.

Zpřísní se kontrola výběru DPH

Daňové plány ministerstva se pak soustředí především na lepší výběr daní. Vyšší příjmy si ministerstvo slibuje od elektronické evidence tržeb podnikatelů. Kdo podváděl, příjmy nepřiznával a nedanil, to má mít těžší. "Nebudeme nikoho nutit, aby si zakoupil certifikované registrační pokladny a platil si certifikovaného servisního technika, to je z povahy věci drahé," vysvětluje Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí.

Česko půjde chorvatskou cestou, kdy podnikateli bude stačit nahrát bezplatný software do existující pokladny nebo počítače připojených k internetu a přes něj tisknout účtenky. Připraveno by vše mohlo být ještě za této vlády  v roce 2017.

Výměnou za to se živnostníkům nezavede minimální daň, pouze dojde k úpravě příliš štědrých paušálů pro živnosti poradců a lektorů.

Posvítit si hodlá Babišova vláda na největší úniky - na DPH. Firmy budou muset zřejmě od roku 2016 odevzdávat spolu s přiznáním k DPH také kontrolní výkaz s detaily o všech fakturách. Zpřísní se ručení za DPH mezi obchodníky a rozšíří se také seznam zboží náchylného na podvody, u kterého se DPH začne platit až na konci obchodního řetězce.