Víno

Víno - Víno | foto: Profimedia.cz

Výrobce tramvají koupil skoro polovinu Vinařství Kovacs

  • 1
Vinařství Kovacs z Novosedel nedaleko Mikulova získalo nového finančního partnera. Společnost Inekon, známá dosud spíše jako výrobce tramvají, v něm za nezveřejněnou částku odkoupila 45procentní podíl.

Vstup strategického partnera do Vinařství Kovacs by se měl projevit i zvýšením produkce. V příštím roce by výroba měla vzrůst ze současných 200 tisíc lahví až na tři sta tisíc. Víno by se mělo začít exportovat i do zemí střední a východní Evropy, v současnosti se už analyzují možnosti vstupu na polský trh.

„Vážím si kvality práce pana Kovacse, který již od roku 2000 zpracovává úrodu z mé soukromé vinice. Odkoupení části jeho společnosti považuji za logické prohloubení a formalizaci našeho vztahu,“ uvedl předseda představenstva Inekonu Josef Hušek.

Pro vinařství znamená spojení s Inekonem především zvýšení finanční stability a zisk financí pro nové investice.

„Dodatečné finanční prostředky chceme v první řadě použít na rekonstrukci lahvovny a výstavbu klimatizovaného skladu na lahvová vína, výstavbu sklepa na příjem hroznů a jejich zpracování, sklepa na kvašení a zrání vína a na nákup nových nerezových tanků pro jeho uskladnění,“ upřesnil Miroslav Kovacs, který firmu v roce 1997 založil.