Čtvrtek 5. prosince 2019, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 5. prosince 2019 Jitka

Prdelky od sebe a pozor na bílý pruh. Základem koblih jsou čerstvá vejce

  14:16aktualizováno  14:16
Vánočku doma peče kdekdo, ale s koblihami, které patří v Česku k nejoblíbenějšímu sladkému pečivu, si dá práci málokdo. Ve správné koblize musí být čerstvá vejce, která jí dodávají nezbytnou jemnost. Marmeládou se plní až po usmažení.

Pražská pekárna Kabát vyrobí denně stovky koblih. Přestože těsto tvoří kromě droždí, cukru, soli a dalších ingrediencí také sušené žloutky a bílky, podle majitele Richarda Kabáta jsou základním stavebním kamenem každé koblihy čerstvá vejce.

„Vajec se do koblih přidává velké množství. Syrová vejce, přestože se používají i sušená, se nedají nahradit. Koblize dodávají jemnost a strukturu,“ říká Kabát.

Z vykynutého těsta se připraví nejdříve bochánky, po nich placky a poté koblihové koule, které musí kynout hodinu a dvacet minut při padesáti stupních Celsia a vlhkosti 90 procent. To aby byla kobliha vláčná.

Před samotným smažením musí ještě kobliha trochu oschnout, aby se na jejím povrchu vytvořila tenká krusta. Až pak míří armáda koblih do velkého friťáku, kde se každá smaží tři minuty. „Při smažení je důležité hlídat, aby byly ‚prdelkami‘ od sebe a nespékaly se,“ upozorňuje Kabát. Mezi oběma stranami koblihy usmaženými do hněda pak vznikne světlý pruh. „Právě podle něj se pozná dobrá kobliha,“ míní Kabát.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rychlovlaky na letiště nepojedou, jen stanice by stála víc než dráha do Brna

Šance na napojení největšího českého letiště na připravovanou síť vysokorychlostních železničních tratí se rozplývá....

Firma přišla o miliony, při Black Friday kvůli chybě nabízela slevu 97 %

Švédská technologická firma Foreo, která působí i v Česku, nadělila během akce Black Friday kvůli cenové chybě svým...

Kdo má víc bytů, měl by platit vyšší daně, navrhuje šéf ČNB Rusnok

Ten, kdo má více než jeden byt, by měl zaplatit víc na dani z nemovitosti, myslí si guvernér České národní banky Jiří...

Je nemravné mít na jogurtu přirážku sto procent, řekl ministr Toman

Kontrola dvojí kvality bude mířit zejména na nadnárodní potravinářské firmy, ty české s ní problém neměly. Ministr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stravenkový paušál připraví stát o jednadvacet miliard, uvádí nová studie

Místo papírových stravenek peníze ke mzdě. Proti nápadu na zavedení takzvaného stravenkového paušálu se postavila Unie...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Česká cestovní kancelář Neckermann definitivně končí, nenašla investora

Tuzemská cestovní kancelář Neckermann nenašla investora, se kterým by mohla pokračovat v prodeji a organizaci...

Češi nevědí, co s plechovkami. Na skládkách jich končí tisíce tun

Produkce i spotřeba hliníkových plechovek rok od roku roste. Za posledních deset let se prodeje nápojů v nich zvýšily...

Albert dohání konkurenci, v Praze testuje bezobalový prodej

Řetězec Albert se po e-shopech vrhá do bezobalového sortimentu. Nabídku třiceti potravin jako jsou ořechy, bulgur či...

Smlouva na provoz nového mýta je platná, rozhodl Nejvyšší správní soud

Smlouva na nový mýtný systém, kterou uzavřel stát se společností CzechToll/SkyToll, je platná. Nejvyšší správní soud...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz