Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výhody živnostníků skončí. Už žádné navýšení mateřské

  8:49
Ministr práce Jaromír Drábek chce skoncovat se systémem, který umožňoval živnostníkům a podnikatelům získat od státu vysoké dávky za nízké platby na nemocenském pojištění.
Ministr práce Drábek chce vzít podnikatelům výhody, které plynou z nižších odvodů nemocenského.

Ministr práce Drábek chce vzít podnikatelům výhody, které plynou z nižších odvodů nemocenského. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Paní Jana roky podniká. V září se jí narodí miminko. Obavy, zda vyjde s penězi, nemá. Dobře se na to připravila. Ačkoli předtím státu na nemocenském pojištění - z nějž se platí mateřská - neodváděla skoro nic, v posledním roce si připlatila. Přišlo jí to celkem na 12 tisíc korun, zato během šesti měsíců na mateřské může počítat dohromady se 174 tisíci od státu. Paní Jana je modelový příklad, v praxi však zcela běžný.

Většina maminek-zaměstnankyň si takto jednoduše nejvyšší možnou mateřskou zajistit nemůže. Zatímco u živnostnice je jedno, zda má třeba jen několikatisícový příjem, zaměstnankyně by musela brát aspoň 72 tisíc hrubého. Nemocenskou za ni odvádí zaměstnavatel jako procento z hrubé mzdy. Musela by se tedy hodně snažit, aby v posledních 12 měsících před porodem dosáhla na tak vysokou mzdu. Podle informací MF DNES tolik bere necelých 50 tisíc žen v zemi. A ne všechny jsou ve věku, kdy mohou mít děti.

Od Nového roku bude s takovými spekulacemi konec, rozhodl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Návrh zákona, který by mohl platit už od příštího roku, zneužívání zarazí. "Prosazuji přísný postup proti každému, kdo zneužívá systém. Toto je jeden ze způsobů zneužívání, " říká Drábek.

A týká se to i nemocenské. Živnostník pan Vladimír už dopředu ví, že v září půjde na operaci kyčle a pak bude nějakou dobu v pracovní neschopnosti. Udělá totéž co Jana: na poslední chvíli si doplatí nemocenské pojistné do maximální výše.

Výsada manipulovat s výší své mateřské nebo nemocenské dávky se dnes týká jen podnikatelů a živnostníků. Ministerstvo práce je chce o tuto výhodu připravit a postavit je na roveň zaměstnancům. Stát díky tomu ušetří podle návrhu 850 milionů korun. Kdo příští rok bude chtít dostávat vysokou nemocenskou, bude muset vykázat vysoké příjmy a z nich zaplatit jak přiměřeně vysokou daň, tak důchodové pojištění. Spekulace se přestane vyplácet.

ODS souhlasí se zpřísněním

"Nemám rád spekulanty, kteří celou dobu přispívají do systému málo, a když se naskytne příležitost kasírovat, zvýší platby. V omezení zneužívání jsem s ministrem práce zajedno," říká Bedřich Danda, šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků. Koaliční strany zřejmě s návrhem ministra Drábka nebudou mít problém. "Pokud dochází ke zneužívání nemocenské, určitě to podpoříme," souhlasí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS.

Nemocenské pojištění živnostníkům stoupne o necelé procento. Méně v peněžence však budou mít všichni nemocní. Na původní úroveň se totiž nezvýší dávky za dlouhodobé marodění, které měly být snížené jen letos.

Ministerstvo práce navrhuje změny především v zákoně o nemocenském pojištění, který stanoví pro živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné stejné podmínky, jako mají dnes zaměstnanci.

Musím platit zakonzervování firmy, oponuje matka

To se pochopitelně nelíbí matkám podnikatelkám. Argumentují, že mezi nimi a zaměstnanci je rozdíl. "Pokud živnostnice plánuje po mateřské dále podnikat, tak z mateřské musí měsíčně odečíst náklady na "zakonzervování" firmy. I nadále musíte platit nájemné za prostory pro podnikání, zálohy na energie a další náklady," popisuje Lenka Branžovská, provozovatelka kamenictví z Ostravska.

Zatímco dosud si zálohu pro výpočet nemocenského stanovovali podnikatelé sami bez ohledu na to, kolik vydělávají, nově se bude odvíjet od stejného základu, jako se počítá důchodové pojištění. Navíc přeplatky na zálohách se budou vracet jen výjimečně, aby se zabránilo spekulacím.

Stejné podmínky pro obě skupiny daňových poplatníků mají nicméně platit i pro samotnou výši nemocenského pojistného. Živnostníkům se má podle návrhu také zvednout sazba nemocenského pojištění z dnešních 1,4 procenta hrubého příjmu na 2,3. Tolik dnes platí zaměstnanec, přesněji jeho firma za něj. Státu to přinese celkem 9,2 miliardy korun.

Důchodové a zdravotní pojištění se živnostníkům nezvýší

O tom, jak omezit živnostníky, uvažují ministerstva práce a financí už delší dobu. Mezi tím, co odvádějí do státní kasy oni a zaměstnanci, je totiž výrazný nepoměr.

Například podnikatelka, která chce dosáhnout na maximální mateřskou, musí státu během ročního podnikání zaplatit na všech odvodech (důchodové, nemocenské, zdravotní) 52 104 Kč. Na druhé straně od zaměstnankyně, která chce supermateřskou, stát vyinkasuje 276 tisíc korun ročně. V této částce je započtena i suma, kterou za ni odvede zaměstnavatel.

Zrušení podnikatelské výhody v nemocenském pojištění tento nepoměr narovná jen zčásti. O tom, že by vláda sáhla živnostníkům také na důchodové a zdravotní pojištění, ale nechce ani slyšet. V programovém prohlášení se dokonce zavázala, že daňová reforma jim odvody nezvýší.

Živnostníci sami mají argumenty, proč na důchodové pojistné nesahat. "Nemocenskou dostaneme až po 14 dnech nemoci, nemáme nárok na placené svátky a dovolenou, při ukončení živnosti nedostaneme podporu od úřadu práce," vyjmenovává Petr Jun, podnikatel v zahradnictví.

Co se týká nemocenského, hubenější léta čekají každého, kdo dlouhodobě onemocní. Ministerstvo navrhuje, aby letos snížená dlouhodobá nemocenská (o pětinu nižší než loni) zůstala už natrvalo. Stát tím každoročně ušetří 2,4 miliardy korun.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Za pivo i 255 korun. Rozdíly cen jsou v Evropě obrovské, Praha patří mezi levné

17. dubna 2024

Premium Vyrazit na pivo se v Evropě nejvíc prodraží v severských zemích, kde v sobě ceny zahrnují vysoké...

Čínský vývoz do Ruska klesá pod hrozbou amerických sankcí. Moskva to zlehčuje

17. dubna 2024

Čínský vývoz do Ruska klesá. Ukázala to březnová data, podle nichž se tok zboží z z Číny meziročně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...