10. až 12. století – denár
- 1 denár = deset slepic nebo obilí na měsíc pro jednoho nebo ječmen pro koně na 40 dní
13. století – denár, takzvaný plecháč neboli brakteát
- 2 až 4 plecháče = kus sýra
- 12 plecháčů = jehně
- 120 plecháčů = pytel žita v době hladu
14. století – groš (12 haléřů neboli parvů)
- 2 haléře = jedno vejce
- 2 až 32 haléřů = slepice (dražší byla v Praze)
- 1 groš = kus másla nebo sýra
- 1 groš = nůž
- 3 groše = sekyra
- 3 až 8 grošů = boty
- 5 až 29 grošů = vepř
- 22 až 55 grošů = kráva
- 50 grošů = pluh
Kolik si tehdy vydělali?
- tesař 16 nebo 20 grošů týdně
- nádeník 4 nebo 6 grošů týdně
15. století – groš (7 peněz nebo 14 haléřů)
- 12 haléřů až 1 groš = slepice
- 1 groš 18 cihel
- 2 groše 2 peníze = korec ovsa
- 5 grošů = strych pšenice
- 6 grošů = vůz písku
- 6 grošů = uzda
- 15 grošů = kabátec
- 24 až 40 grošů = kráva
- 30 grošů = sud piva
- 120 grošů = kůň
Kolik si tehdy vydělali?
- noční hlídač 1/2 groše denně
- pacholek 1 1/2 groše denně
- tesař na Karlštejně 2 groše denně
- ponocný 7 grošů týdně