Vondruška slíbil podporu společnosti NPMF ČR. Ilustrační foto.

Vondruška slíbil podporu společnosti NPMF ČR. Ilustrační foto. | foto: Ministerstvo pro místní rozvoj

Vondruška zrušil podporu soutěže podnikatelů. Změnila pravidla, říká

  • 4
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška zrušil záštitu nad novou soutěží Nejlepší podnikatel, manažer a firma České republiky. Organizátor soutěže slibuje účastníkům pomoc se získáním peněz ze Strukturálních fondů EU. Vondruška se to prý dozvěděl až se zpožděním.

"Nechceme, aby to vypadalo, že ministerstvo pomáhá podnikatelům vybraným touto společností k penězům ze strukturálních fondů EU," vysvětlil mluvčí resortu Martin Ayrer.

Ministr Vondruška slíbil před čtyřmi měsíc záštitu soutěže, kterou pořádá společnost NPMF ČR. V té době údajně ale neznal její přesné podmínky, protože organizátor v záměru předloženém ministerstvu nic podobného neuváděl. NPMF vedle lepšího přístupu k evropským penězům slibuje například podporu marketingových aktivit firem a jejich zviditelnění.

Způsob, jakým resort firmě podporu slíbil, je zarážející. Její pořadatel o záštitu požádal dopisem a souhlasný dokument s razítkem a podpisem ministra Rostislava Vondrušky přišel také poštou bez jakýchkoliv otázek.

Výkonná ředitelka společnosti NPMF ČR Ivana Pospíšilová iDNES.cz sdělila, že s ministerstvem přitom chtěli o podmínkách soutěže jednat. "Dvacátého ledna nám v podstatě oznámili, že pro mediální kampaň pana ministra není jeho spojení s projektem vhodné," dodala.

Firma nicméně dodnes na svých webových stránkách uvádí, že vítězům slavnostně předá certifikát i někdo z ministerstva.

Nominaci do soutěže přijalo zatím více než sto firem, které uhradily vstupní poplatek 2 500 korun. Firma už tak mohla inkasovat přes čtvrt milionu korun.

Vstupní poplatky některým firmám vadí. "Je to jedna z podivností. Předpokládám, že se budou hodnotit firmy podle kvalit a nikoliv podle toho, že si zaplatí účast v nějaké soutěži," pochybuje nad projektem jeden z oslovených podnikatelů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

"Prakticky není žádný zásadní důvod, proč by moje malá firmička opravdu měla být vyhlášena mezi nejlepšími v ČR," dodal k výběru kandidátů.

,