Volkswagen zatím nemusí Čechům platit odškodnění, rozhodl soud

  • 182
Německý automobilový koncern Volkswagen nemusí českým zákazníkům poškozeným v tzv. aféře dieselgate platit odškodnění. Ve čtvrtek o tom v odvolání rozhodl soud Městský soud v Praze. Odškodnění podle předchozího rozhodnutí mělo činit přes půl miliardy korun, případ se teď vrací na začátek.

Předchozí rozsudek soud zrušil kvůli procesní chybě. Volkswagen se proti tehdejšímu rozhodnutí hájil tím, že soud rozhodl na základě toho, že autmobilka neprojevila zájem se hájit. K tomu však podle koncernu došlo kvůli tomu, že mu výzva, aby se k žalobě vyjádřil, nepřišla správně.

Byla totiž psaná česky, podle evropských pravidel však měla být v jazyce obžalovaného – tedy německy. To teď odvolací soud potvrdil, nešlo však o hlavní důvod zrušení rozsudku. V rozhodovacím procesu prvoinstančního soudu totiž objevil i další pochybení. To se týkalo žádosti o změnu žaloby.

„Vítáme, že odvolací soud potvrdil tu skutečnost, že Obvodní soud pro Prahu 8, který v první instanci rozhodl, postupoval nesprávně,“ uvedl pro iDNES.cz Robert Němec, právní zástupce koncernu Volkswagen.

Jedním z žalobců je i sdružení Safe Diesel. To zastupuje zhruba šest tisíc lidí, kteří se tzv. kauzou dieselgate cítí poškozeni. „Trochu nás mrzelo, že se dnes řešily pouze procedurální otázky,“ uvedl pro iDNES.cz František Honsa, právník sdružení.

Případ se teď vrací zpět k obvodnímu soudu. Podle Honsy bude soudní boj mezi Volkswagenem a zákazníky ještě dlouhý, bude totiž potřeba určit, jakým způsobem a jestli zákazníkům škoda vznikla. Odvolací soud se obsahu samotné žaloby téměř nedotkl.

,