Volkswagen Passat

Volkswagen Passat | foto: Volkswagen

Karoq v Kvasinách skončí, Volkswagen tam začne montovat Passaty

  • 199
Vedení Volkswagenu rozhodlo o zajímavé rošádě. Výrobu vozů rodiny Passat, která dlouho bývala vlajkovou lodí německého konceru, přesune do českého závodu Škoda Auto v Kvasinách. Ta však přijde o model Karoq.

Výrobu passatů Volkswagen přesune do roku 2023, kde se budou vyrábět spolu s modely Škoda Superb a Kodiaq. Rozhodnutí dozorčí rady oznámil šéf německého koncernu Herbert Diess na tiskové konferenci.

Původně se přitom spekulovalo o tom, že by naopak Český závod mohl přijít o superby kvůli přesunu do Němcka. Proti tomu vášnivě vystupovaly odbory, protože tento model je vlajkovou lodí Škody Auto.

Kvasiny však přece jen něco ztratí. Německý koncern rozhodl, že modely Škoda Karoq a Seat Ateca, které se zde dnes vyrábějí, se přesunou do nového závodu Volkswagenu, který by se měl nacházet ve východní Evropě. Jeho místo zatím nebylo vybráno. SUV Karoq vyrábí Škoda teprve od loňska.

Passat býval dlouhá léta vlajkovou lodí Volkswagenu, loni jej však nahradil luxusnější model Arteon. (viz fotogalerie)

V závodě v Kvasinách pracuje kolem 8500 lidí. Krok může mít teoreticky vliv na zaměstnanost, v poslední době však české závody bojovaly s plnou vytížeností výroby. Reakci Škody Auto redakce shání.

Přesun výroby je součástí nového pětiletého plánu, o kterém dnes jednala dozorčí rada. Nový plán se zaměřuje hlavně na výrobu elektrických vozů, které se budou vyrábět v německých závodech v Emdemu, Hannoveru a Cvikově (Zwickau). Právě v Emdenu se nyní vyrábějí passaty.

Německé továrny VW přejdou na elektro, Passat vyrobí Škoda v Kvasinách

V zájmu dalšího růstu v Evropě chce Volkswagen rozšířit od roku 2022 svoji výrobní kapacitu ve východní Evropě o další závod. Ten se zaměří na výrobu více značek skupiny. O jeho umístění zatím automobilka nerozhodla, pouze uvedla, že bude ve východní Evropě. Německá média již dříve spekulovala, že bude v Bulharsku nebo v Turecku.

Škoda loni dodala celosvětově 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává víc než 35.000 lidí a je aktivní na více než 100 trzích.

Škoda již nemá v České republice dostatečné kapacity a některé její vozy se vyrábějí v jiných továrnách koncernu. V roce 2014 vyrobila Škoda jeden milion aut, nyní je to už zhruba 1,23 milionu a tento počet by měl v příštích letech dál výrazně růst.

,