ČSSD ovládla krajské volby, což podle analytiku zpomalí například důchodovou reformu.

ČSSD ovládla krajské volby, což podle analytiku zpomalí například důchodovou reformu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Volební výsledek oddálí ekonomické vládní reformy, míní analytici

  • 89
Výsledky krajských a senátních voleb podle finančních analytiků zřejmě povedou k oddálení potřebných ekonomických reforem prosazovaných vládnoucí koalicí. Opozdí se tak důchodová reforma, nový daňový zákon i zavedení jednotné evropské měny, předpověděli dnes analytici.

Páteční a sobotní krajské volby skončily nečekaným triumfem opoziční ČSSD. Sociální demokraté výrazně uspěli také v prvním kole voleb do třetiny Senátu. Debaklem naopak krajské volby skončily pro vládní ODS, která neobhájila vítězství ani v jednom kraji.

Příliš úspěšní nebyli ani vládní lidovci a opoziční komunisté, zcela propadla Strana zelených. "Doposud vláda z 60 procent myslela politicky a ze 40 procent ekonomicky. Nyní bude vláda myslet téměř jen politicky a na ekonomiku zbude takových deset procent," řekl agentuře ČTK analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

VOLBY 2008 - Kompletní výsledky

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky je nyní v Česku pravděpodobnější nejen další odkládání nutných ekonomických reforem, ale dokonce i zvyšování daní.

S dosavadním tempem prosazování reforem ekonomové spokojeni vůbec nebyli. "Promarnili jsme tři roky největšího růstu ekonomiky. Reformy se dělají na počátku volebního období vlády, aby se po jejich zavedení stihly sklízet úspěchy před voliči," poukázal Michl.

Podle Procházky vláda ani neuměla některé své uskutečněné reformní kroky, třeba ve zdravotnictví, dobře vysvětlit, takže vyzněly negativně. Hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že vládní a politická témata začínají za současné globální finanční krize ztrácet na důležitosti.

Významnou odezvu na volební porážku vládních stran v krajských a senátních volbách proto na finančních trzích nepředpokládal. Nejistotu by na finanční trhy mohlo podle analytiků vnést až hlasování o nedůvěře vládě, které ve sněmovně iniciovala ČSSD a je na programu ve středu.

Ani s případnou vládní krizí ale finanční trhy v tuto chvíli také s ohledem na blížící se české předsednictví v EU příliš nepočítají.