Aktuální menu Českých drah láká na špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory a zelným salátem (289 korun), těstoviny s omáčkou z pečených paprik (209 korun) nebo citronový cheesecake (85 korun). Pokrmy vytvořené ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky jsou proti jiným tuzemským dopravcům dražší, ale zato servírované na porcelánu v restauračních vozech. Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami vyjde cestujícího na 209 korun.
Vepřové ramínko nebo paprikové penne. Dráhy představily sezonní menu |
Konkurenční RegioJet, známý svým tvarohovým koláčem s kakaovou drobenkou za dvacet korun, nabízí svíčkovou od Navařeno za 119 korun. Kromě toho servíruje asijské speciality z restaurace YamYam nebo lehká jídla z řetězce Ugo, u kterých se ceny pohybují od 89 do 100 korun. Občerstvení je možné objednat při cestě delší než 60 minut přes mobilní aplikaci, ve vyšších třídách i u stevarda.
I vlaky slovenského ZSSK mají připravené sezonní menu. Rajčatová polévka za 5,10 euro (126 korun), hovězí guláš s haluškami za 12,50 euro (310 korun) nebo udon nudle s kuřecím masem za 10,90 euro (270 korun) doplňuje čokoládový lávový dortík s kávou za 5,90 euro (146 korun). V běžné nabídce je ale i smažený sýr nebo tofu se zeleninou. Cena těchto jídel se pohybuje kolem 10 eur, tedy 248 korun.
Koupil si jízdenku, aby dostal kafe a zmrzlinu zdarma. Od Čechů dostal vynadáno![]() |
Na palubách rakouských dálkových vlaků ÖBB poskytuje gastronomický servis cateringová společnost DoN’s. V širokém sortimentu zaměřeném i na cestující s dietními omezeními se objevuje aromatický bulgur se salátem (270 korun), bio krém z medvědího česneku (151 korun) i vídeňský řízek s bramborami za 359 korun. Ze sladkého nabízí například bio smetanový štrúdl s vanilkovou omáčkou za 208 korun.
„V menu najdete sezonně se měnící nabídku vysoce kvalitních studených i teplých rakouských lahůdek, včetně rakouských vín. Nechybí ani výběr vegetariánských a veganských pokrmů,“ uvádí dopravce na svých stránkách.
V rychlovlaku jenom sendvič
Společnost Deutsche Bahn ve spolupráci s francouzským dopravcem SNCF minulý rok zprovoznila přímý rychlovlak z Berlína do Paříže. Během osmihodinové cesty si pasažéři mohou objednat od tradičního currywurstu s hranolkami za 270 korun, přes italský těstovinový salát za 210 korun, až po čokoládové brownie, které stojí 119 korun. Menu je k dispozici i na dalších linkách DB.
Jeho francouzský kolega, který provozuje známé rychlovlaky TGV ve svých soupravách nabízí spíše menší jídla, jako slaný koláč quiche lorraine, tradiční sendvič croque-monsieur, nebo snídani, která se skládá z kávy, pomerančového džusu a čokoládové briošky. Cena jídel se pohybuje kolem osmi eur, tedy přibližně 200 korun.
Nová éra železnice v Česku. Na Moravě začala stavba první tratě pro rychlovlaky![]() |
Švýcarský dopravce SBB poskytuje ve vlacích gastro služby formou SBB Restaurant nebo SBB Bistro. Tento servis je dostupný ve většině vlacích kategorie InterCity nebo EuroCity. Ceny jsou vzhledem k zemi nepřekvapivě vyšší, za těstoviny plněné špenátem a ricottou s olivovým olejem a citronovou kůrou zaplatí cestující v přepočtu 520 korun. Krémová chřestová polévka vyjde na 317 korun a kousek citronového koláče stojí 146 korun.
Vlaková gastronomie je specifická disciplína, protože vytvořit dobré jídlo z kvalitních ingrediencí v omezených podmínkách vyžaduje určité zkušenosti. To potvrzuje i Bohumír Bárta, generální ředitel společnosti JLV, která obstarává catering pro České dráhy. „Vlak není klasická restaurace. Je to specifický prostor, který je malý a pohybuje se. Jede rychlostí 200 kilometrů v hodině, brzy až 230, což je rychlost přistání letadla,“ uvedl na únorové tiskové konferenci k představení jarního menu.
Hlavní chod se v evropských soupravách pohybuje v průměru kolem 300 korun. Nejlevněji vychází společnost RegioJet a naopak nejvíce si cestující připlatí u švýcarského SBB. Nejširší výběr nabízejí České dráhy, slovenské ZSSK, zmíněné SBB a rakouské ÖBB, které servírují i nejvíce jídel bez masa, lepku nebo laktózy. Vlaky RegioJet a SNCF jsou pak zaměřené spíše na lehké občerstvení.
26. února 2025 |