(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Filip Horáček, iDNES.cz

České dráhy v příměstském vlaku testují zavedení televizí s wi-fi

  • 17
V příměstském vlaku CityElefant Českých drah na trase z Prahy do Kolína se objevily nové televizní obrazovky. Jde o reklamní nosiče společnosti Railreklam, které firma nainstalovala v rámci pilotního provozu. Jejich součástí by mělo být i zařízení, které cestujícím nabízí bezplatné připojení přes wi-fi.

„Obrazovky jsme nainstalovali v rámci pilotního provozu, a to v jedné elektrické jednotce. Jde o informační obrazovky, které lze pro reklamu využít doplňkově,“ uvedla Jitka Bílková, ředitelka společnosti Railreklam pro prodej a marketing.

O jejich širším nasazení rozhodne firma, která umísťuje do vlaků reklamu, až po ukončení pilotního provozu. Více zatím neprozradila, další informace vyplynou z konečného vyhodnocení testu.

Firma Railreklam, která je výhradním provozovatelem reklamy na železnici v České republice, zajistila kompletní financování pilotního projektu

Jako bonus pro cestující by mělo být součástí nově instalovaného zařízení také připojení přes bezplatnou wi-fi, prozradily České dráhy.

„České dráhy samotné připravují instalaci wi-fi do několika stovek vozů v dálkové dopravě, jako jsou rychlíky a expresy. U nově dodávaných moderních vozidel je wi-fi již součástí vybavení vlaků,“ řekl iDNES.cz mluvčí národního dopravce Petr Šťáhlavský.

České dráhy mají podle něj v současnosti okolo 500 vozů pro dálkovou i regionální dopravu, které jsou vybaveny připojením na internet přes wi-fi. „Tato služba je poskytována v různém rozsahu přibližně v 600 vlacích různé kategorie od osobních vlaků přes rychlíky a expresy po spoje SC Pendolino a Railjet,“ tvrdí Šťáhlavský.

,