Vládní právník slíbil záchranu milionů, marně

  • 12
Vládní právník Jiří Teryngel hraje významnou roli v příběhu dvanácti set oklamaných klientů. S vírou ve vysoké zhodnocení půjčili v polovině devadesátých let 120 milionů korun společnostem podnikatele Vladimíra Johna. Po letech se ukázalo, že o peníze přijdou.

Teryngel byl členem dozorčí rady jedné z klíčových firem podnikatele Johna a v roce 1996 opakovaně v dopisech klientům sliboval, že se jim půjčené peníze vrátí. Zároveň je lákal do nových projektů, které pak zkrachovaly.

Firma, v níž Teryngel až do roku 2000 zasedal spolu se svým známým, bývalým komunistickým ministrem financí Leopoldem Lérem v dozorčí radě, dodnes klientům ručí za desítky milionů nevyplacených korun.

"Když jsem do projektu přišel, vypadalo to, že je dost zdrojů na vrácení peněz. Když jsem zjistil, že to tak není, odešel jsem," říká k případu Jiří Teryngel.

Peníze v nenávratnu
Kde peníze skončily, klienti Johnových firem nevědí už celých osm let. Většina z nich je přesvědčena, že šlo o dopředu promyšlený podvod.

Tvrdě se vyjadřuje také zástupce konkurzního správce Johnovy někdejší firmy T. M. Investment, která dnes většinu peněz klientům dluží. Klientům zároveň dává hodně nepříjemnou zprávu - žádné peníze pro ně nejsou.

"Konkurz skončíme pro nedostatek majetku. Proti desítkám milionů dluhů je jediný výnos 700 tisíc za prodej polorozpadlé nemovitosti. Už jsem dělal hodně bankrotů a toto je jeden z těch, kde záhadně zmizel obrovský majetek," říká člen týmu konkurzního správce Vítězslav Vaumond.

Podle Václava Boháčka, člena věřitelského výboru zkrachovalé firmy a jednoho z oklamaných klientů, se v průběhu bankrotu zjistilo, že firma nevedla řádně účetnictví, a nenašly se doklady o prodeji majetku. O Vladimíra Johna se policie zajímala několik let a za zpronevěru ho chtěla loni obvinit.

"Policie se domnívala, že má dostatek důkazů pro obvinění," sdělil mluvčí plzeňských policistů Jiří Soukup.

Státní zástupce Augustin Hrbotický návrh na Johnovo stíhání odmítl. Poté, co proti jeho rozhodnutí podalo několik klientů stížnost, bude muset případ ještě jednou posoudit.

"Šetření neukázalo, že by John od počátku od lidí lákal peníze s tím, že svým závazkům nedostojí. Takto vyzněl i klíčový posudek v celém případu," uvedl Hrbotický.

Autor zkrachovalého projektu kolektivního investování John není v pražském bytě k zastižení. Rozvedl se a nyní je oficiálně téměř bez majetku.

"Dům patří ženě, on sám prý nemá nic a je na Slovensku," říká Vaumond.

Vše začalo v Turnově
Celý příběh začal koncem roku 1993 v Turnově, kde Vladimír John založil svou první firmu T. M., s. r. o. Firma lákala klienty na zhodnocení peněz až o 36,5 procenta díky investování do nemovitostí a zastaváren.

Několika lidem dokonce v prvních dvou letech úroky přišly. Klientů tak přibývalo, firma přesídlila do Prahy a otevřela pobočky v krajských městech. Zlom nastal začátkem roku 1996. Tehdy zkrachoval podobný projekt kolektivního investování firmy Futurum Aurum ruského podnikatele Alima Karmova (který je za zpronevěru ve vězení). Toho se Johnovi klienti lekli a mnozí chtěli peníze zpět.

V tu chvíli John dělá obratný tah. Zakládá nové firmy s podobnými názvy T. M. Investment a T. M. International (v dozorčí radě s Teryngelem a Lérem).

V květnu 1996 pak Vladimír John a Jiří Teryngel posílají klientům dopis a oznamují jim, že původní projekt zhodnocování peněz se dostal do úzkých. Uvádějí, že proti vkladům ve výši 118 milionů stojí majetek v tržní hodnotě 223 milionů korun.

Namísto jeho prodeje a zaslání zhodnocených peněz však předkládají nový projekt. Dluhy převezme firma T. M. Investment, která za peníze klientů bude nakupovat, ozdravovat a se ziskem prodávat firmy a peníze do dvou let vrátí.

Většina klientů to přijala a vzala si od T. M. Investmentu směnku, ručenou firmou T. M. International.

"Nová smlouva zajišťuje výnos 19 procent," napsali k tomu Teryngel a John klientům.
Peníze už klienti nikdy neviděli. Většina firem ze skupiny T. M. postupně měnila majitele i názvy a zkrachovala. Klienti se pak domáhali peněz u obchodních soudů.

"Mám v ruce soudní příkaz, že mi má T. M. Investment vrátit 150 tisíc korun, ale exekutor nic nevymohl," řekl klient Václav Boháček. Jiří Teryngel tvrdí, že Vladimír John peníze klientů nezpronevěřil.

 "Když jsem k panu Johnovi přišel, vypadalo to, že ve firmách je kvalitní majetek. Bohužel se poté zjistilo, že většina zástav za půjčky byla nadhodnocená. Byl to ne zcela vydařený záměr, ale někteří klienti část peněz dostali. John se rozvedl a přišel o vše," říká Teryngel.

JIŘÍ TERYNGEL
Bývalý prokurátor po revoluci nastoupil dráhu advokáta. Z advokátní komory byl však vyloučen, protože podle ní zastupoval v kauze pronájmu Českého domu v Moskvě obě strany. Soud rozhodnutí komory loni zrušil, ale komora se odvolala.