Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Přes milion za mýto. Před vyhazovem jsem odmítl úplatek, tvrdí Kremlík

  • 561
Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík v prosinci podle svých slov odmítl úplatek. Právník Martin Janoušek mu měl nabídnout 1,5 milionu za to, že ovlivní tendr na dozor nad mýtem. O situaci řekl Bezpečnostní informační službě, která plánovala sběr dalších důkazů. Tomu však učinilo přítrž Kremlíkovo odvolání.

Těsně před Štědrým dnem, 23. prosince, se tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) sešel s advokátem Martinem Janouškem. Na setkání ministrovi Janoušek podle portálu Seznam Zprávy nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Informaci později potvrdily i zdroje webu Aktuálně.cz.

Kremlík za ně měl ovlivnit zakázku na kontrolu mýta. Měl ji nechat na společnosti CGI, kterou Janouškova kancelář zastupuje. Koncem prosince se totiž začalo mluvit o tom, že by mohla být převedena na státní společnost Cendis, čemuž se Janoušek pokusil zabránit.

Kremlík však úplatek odmítl a o dva týdny později tento pokus nahlásil Bezpečnostní informační službě (BIS).

„Kategoricky odmítám lživé obvinění, která proti mě vznesl bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík. S ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy jsme se na jeho žádost potkali v sobotu v Krkonoších, kde překotně a zmateně mluvil o své extrémně složité životní situaci, dokola rozebíral důvody svého odvolání i velmi citlivé aspekty svého osobního života,“ napsal v prohlášení zaslaném médiím Janoušek. „Mezi jinými pronesl i větu o nabídce 1,5 milionu, která mě zarazila, protože jsem nevěděl, o čem mluví,“ dodal s tím, že podá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Babiš měl o vyšetřování vědět

S jejím šéfem Michalem Koudelkou pak plánoval další postup. Dříve, než se jim podařilo získat důkazy, však Kremlík ve funkci ministra skončil. Premiér Andrej Babiš jej 20. ledna, pět dní po tom, co pokus o úplatek BIS ohlásil, kvůli zakázce na e-shop pro elektronické dálniční známky odvolal.

ČSSD v pondělí na Twitteru oznámila, že bude chtít od Andreje Babiše vysvětlení. Jednání Kremlíka sociální demokracie označila za „přinejmenším nelogické“. Předseda sociálních demokratů později uvedl, že Kremlík nepodal kvůli úplatku trestní oznámení a policie to začala šetřit z vlastní inciativy.

Podle Kremlíka mu šéf BIS slíbil, že premiéra o nabídnutém úplatku a plánu na zisk dalších důkazů zpraví. Vědět o něm podle Kremlíka měla i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Jak Babiš, tak Bradáčová to však popírají. Oficiální vyšetřování pokusu o zkorumpování člena vlády tak neprobíhá.

CGI po odvolání Kremlíka nakonec o dozor nad mýtem přišla. Zakázku jeho nástupce Karel Havlíček (také za ANO) v pondělí převedl na Cendis (podrobnosti v článku Havlíček stopne tendr na supervizora mýta, stát tím podle něj ušetří).