Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládci největších skláren a porcelánek získají nový úvěr

  3:27
Podnikatel Radovan Květ a právník Jan Souček, spolumajitelé většiny skláren a porcelánek v Česku, jsou přesvědčeni, že pro jejich impérium přicházejí už jen lepší časy. Dosud jejich firmy střídaly mírné zisky se ztrátami.

Čajová souprava z porcelán - Čajová souprava Thun. | foto: Living

Proslulý český křišťál, porcelánové nádobí, skleničky či skleněné varné konvice a pekáče, které vyrábějí firmy patřící do skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus, mají získat na přelomu roku nové financování dluhu ve výši téměř 4 miliard korun.

"Pověřili jsme americkou Citibank, aby pro nás zorganizovala přefinancování v Londýně," uvedl v rozhovoru pro MF DNES Jan Souček. Spolu s Radovanem Květem poskytl tuzemskému médiu rozhovor poprvé po čtyřech letech, ale oba se odmítli nechat vyfotografovat.

Květ a Souček vlastní podle informací MF DNES v křišťálovo- porcelánovém kolosu s ročními tržbami přes pět miliard korun zhruba poloviční podíl.

"Nepotvrdím to ani nevyvrátím, máme dohodu s bankami o mlčenlivosti. Ale takhle nějak se to říká," reagoval Souček. Podobně odpověděl i Květ. "Nikdo nemá majoritu," řekl.

Druhou polovinu ovládá ČSOB a fondy Tritton z majetku padlé IPB. ČSOB spravuje akcie kolosu pro stát. Vláda se proto letos v létě návrhem na přefinancování dluhů skupiny zabývala a schválila ho.

"Daňovým poplatníkům nedlužíme"
Nové peníze mají přitéct vydáním dluhopisů, které budou zčásti veřejně obchodovatelné, a mají pokrýt financování skupiny zhruba do roku 2015.

Ačkoliv sklárny i porcelánky, kterých je zhruba desítka, jsou spíše ztrátové a ještě před pěti lety měly celkové dluhy za sedm miliard korun, své úvěry splácejí. Doposud financující banky ČSOB, HSBC a Citibank dostaly zpět přes 3 miliardy korun.

"Veškeré závazky řádně platíme. A upozorňuji, že daňové poplatníky v této zemi jsme nestáli ani korunu," říká Souček. Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus jsou částečnými pohrobky padlé IPB, jejíž nesplácené úvěry převzal stát.

Souček a Květ však byli vedle spolumajitele televize Prima Ivana Zacha jedinými podnikateli, kteří se dohodli s ČSOB, jež IPB v roce 2000 převzala, na dalším financování. Tím se skupině de facto podařilo přežít.

Na začátku byl porcelán z Karlových Varů
U IPB mělo sklářsko-porcelánové impérium v době pádu banky podle Součka úvěr 3 miliardy korun, což byla necelá polovina všech půjček.

"Měli jsme peníze od syndikátu bank, a když z něj po roce IPB vypadla, našli se noví členové a refinancovalo se 100 procent," dodal Souček.

Z úvěrů, které kdy skupina měla na skupování firem, jsou podle něj nyní už splaceny všechny. Nové financování podle nich kryje už jen provoz podniků. Historii skupiny začal psát jako první Radovan Květ, který dříve pracoval v podniku zahraničního obchodu Keramika a v polovině 90. let se stal šéfem Porcely plus, jež exportovala výrobky Karlovarského porcelánu.

Nejprve zprivatizoval Porcelu, poté i Karlovarský porcelán, a když došly peníze, zaangažoval do skupiny tehdy vlivného obchodníka a spolumajitele IPB Antonína Charouze. Ve firmě se mihl i nynější spolumajitel televize Prima Ivan Zach či spolumajitel PPF a dříve i televize Nova Jiří Šmejc.

Skupina se vrhla na skupování skláren a tehdy se ke Květovi přidal právník Jan Souček. Zlatým pokladem skupiny nakonec byla privatizace Crystalexu, kterou před deseti lety za nestandardních podmínek vláda přiklepla právě Květově Porcele Plus.

Ačkoliv oba podnikatelé umí zjevně dobře chodit v byznysu i politice, trh jim nepřál. Zadlužené firmy těžko hledaly další trhy, které byly navíc spíše v útlumu, a do ruky jim nehrála ani sílící koruna a stoupající ceny plynu. Problém firmě podle Květa přinesl i teroristický útok v USA 11. září 2001.

"Došlo tam k obrovskému propadu poptávky a náš prodej už se nikdy nevrátil zpátky k dřívější úrovni," řekl. Krize však postihla i další evropské výrobce a především některé německé či rakouské sklárny zkrachovaly.

"Podařilo se nám převzít jejich trhy, zlepšili jsme kvalitu, a dostali se tak do segmentu s vyššími cenami výrobků," vysvětluje Květ, jak se firma dostává ze ztrát.

Letos by měla skupina opět skončit v mírné účetní ztrátě, provozní zisk by měl však dosáhnout 150 až 200 milionů korun při tržbách přes 6 miliard korun. Přefinancování úvěrů a získání dlouhodobých prostředků má napomoci skupině v příštím roce k zisku.
 
"Nechystáme už žádné velké propouštění ani uzavírání provozů. Naopak u některých skláren máme vyčerpanou kapacitu až do poloviny příštího roku," dodal Květ. Květ se Součkem nyní o prodeji svého podílu ani o koupi druhé poloviny firmy neuvažují.

ČSOB spolu se státem se sice nedávno pokusila akcie firmy prodat, nabízené ceny však podle zdroje z České konsolidační agentury byly tak nízké, že se rozhodla nadále vyčkávat.

"Ve sklářství i porcelánu nyní začíná boom. Neuděláme stejnou chybu, jako když se před lety prodaly Mittalovi ocelárny za 600 milionů korun, přitom nyní má zbývající jedenáctiprocentní podíl konsolidační agentury v této firmě hodnotu tři miliardy," konstatoval zdroj ze státní správy.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...