Vláda se kvůli guvernérovi obrátí na Ústavní soud

Vláda schválila text návrhu na zahájení řízení u Ústavního soudu, v němž se dožaduje rozhodnutí, že pod jmenováním guvernéra a viceguvernérů České národní banky prezidentem republiky je nutný podpis premiéra. Uvedl to vicepremiér pro legislativu a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Dodal, že nejde o ústavní stížnost. "Vláda nezpochybňuje předchozí postup prezidenta republiky, který od roku 1993 svá rozhodnutí o jmenování guvernéra a viceguvernéra České národní banky nepředkládal předsedovi vlády ke spolupodpisu," řekl Rychetský.

Dodal, že tento postup dosud před Ústavním soudem nikdo nenapadl. Vláda je však přesvědčena, že tento právní názor a postup je třeba do budoucna změnit, protože podle ní odporuje Ústavě.

Spor prezidenta Václava Havla s vládou o to, zda je třeba premiérova podpisu pod jmenováním guvernéra a viceguvernérů centrální banky, vzplál poté, co prezident koncem listopadu jmenoval dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu do čela ČNB.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus, ale i odstupující guvernér Josef Tošovský totiž Havlův úmysl jmenovat do této funkce Tůmu ostře kritizovali.

Rychetský se snažil osobním jednáním s prezidentem spor urovnat. Výsledkem bylo rozhodnutí vlády z 5. prosince, že podá návrh Ústavnímu soudu na rozhodnutí sporu, aniž by zpochybnila jmenování dosavadních viceguvernérů včetně Tůmy, u kterých podpis premiéra nikdo nepožadoval.

Havel, který se tehdejší schůze kabinetu účastnil, jeho rozhodnutí pochopil jako jasné uznání Tůmy v čele ČNB.

"To usnesení žádá Ústavní soud, aby pro budoucnost objasnil tento spor kompetenční a výklad Ústavy, ale že to neznamená problematizovat jakákoli rozhodnutí v minulosti, nebo jakákoli jmenování do této chvíle učiněná," řekl prezident novinářům při odchodu z jednání.

Zdeněk Tůma, nový guvernér ČNB