Koruna, kurz, finance, měny.

Koruna, kurz, finance, měny. | foto: Profimedia.cz

Vláda schválila změny v podnikání na kapitálovém trhu

  • 6
Vláda ve středu schválila novou evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID, která například ukončí monopol národních burz na obchodování s akciemi. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Směrnici musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Dopad směrnice je velmi rozsáhlý a v Česku se má týkat většiny zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Podle ministerstva financí se jedná o jednu z nejrozsáhlejších legislativních změn na finančním trhu.

Směrnice v podstatě vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Zahraniční média ji považují za jednu z největších událostí v ekonomice Unie za několik posledních let.

"Cílem ministerstva financí bylo zlepšit podmínky na našem finančním trhu a zároveň příliš nezatížit účastníky trhu," říká náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Směrnice upravují rozsah investičních služeb
Směrnice nově upravují rozsah investičních služeb a investičních nástrojů. "Například je nově mezi hlavní investiční služby zařazeno investiční poradenství, což znamená, že oproti současnému stavu bude moci nadále poskytovat poradenské služby pouze osoba s příslušným povolením," uvedl Šimáček.

Účinnost schválené normy předpokládá MF od poloviny letošního roku. U účastníků kapitálového trhu, zejména obchodníků s cennými papíry, investičních zprostředkovatelů a organizátorů trhů, vyvolá novela potřebu provedení řady změn a úprav.

"Podle našich informací se finanční instituce na změny vyvolané novelou připravují intenzivně již řadu měsíců, takže schválení zákona pro ně nebude rozhodně novinkou," dodal Šimáček.

V Evropské unii vstoupila směrnice v platnost od loňského listopadu, Česko s dalšími zeměmi má ale zpoždění.