Premiér Topolánek představil Národní ekonomickou radu vlády.

Premiér Topolánek představil Národní ekonomickou radu vlády. - Zleva Michal Mejstřík, Miroslav Zámečník, Jiří Weigl, Jiří Kunert, Vladimír Dlouhý, ministr financí Miroslav Kalousek, premiér Mirek Topolánek, Jiří Rusnok, Jiří Schwarz, Martin Jahn, Pavel Kohout a Tomáš Sedláček na tiskové konferenci. | foto: ČTK

Vláda schválila protikrizový plán, malým firmám ruší zálohy na daně

  • 411
Vláda schválila balíček protikrizových opatření, který vzešel z pera Národní ekonomické rady vlády. Novinkou je, že místo vrácení daní by malé podniky neměly platit v roce 2009 zálohy na daně. Ve středu plán v úplném znění a se všemi změnami získá Poslanecká sněmovna.

Premiér Mirek Topolánek proto na tiskové konferenci po jednání vlády představil pouze pracovní verzi plánu. V konečném znění má návrh 16 bodů.

Počítá například se snížením odvodů na sociální pojištění, naopak neobsahuje šrotovné nebo zavedení švarcsystému, tedy zaměstnávání pracovníků na živnostenský list.

Protikrizový plán dále zahrnuje například návrhy na státní garance za úvěry podnikatelů či rychlejší vracení DPH. Počítá se také s penězi na rozvoj infrastruktury.

"Obecně lze říci, že zveřejněný obsah balíčku nepřekvapil a směřuje správným směrem. Teď bude ovšem důležité jeho rychlé prosazení a realizace," uvedl analytik společnosti Raiffeisenbank Michal Brožka.

Topolánek: Náprava bude okamžitá

Premiér při otázce, kdy začnou opatření fungovat, uvedl, že mnoho z nich funguje již nyní. Polovina z těchto opatření byla podle něj realizována již od loňského září. Odmítl tak nařčení ze zpoždění celého plánu.

"Exekutivní opatření začnou fungovat během dvou až tří týdnů," uvedl Topolánek. Také legislativní návrhy, mezi které patří například insolvenční zákon, zákon o sociálním pojištění a zákon o dani z příjmu ohledně odpisu, by měly projít Sněmovnou celkem rychle.

Největší problém ale premiér vidí v zákonech, které leží ve Sněmovně a mohou státní pokladnu zatížit 80 miliardami korun. Jde například o návrh Bohuslava Sobotky a Vlastimila Tlustého o snížení DPH z pohonných hmot. "Pokud toto projde, žádná protikrizová opatření nebudou," uvedl Topolánek. "Pak totiž nepůjde realizovat vůbec nic," dodal.

Návrhy NERV se nezdají odborářům. Českomoravská konfederace odborových svazů kritizuje snížení odvodů na sociální pojištění firmám. Podnikům prý sníží odvody tak nepatrně, že si zaměstnance kvůli tomu nenechají či nenaberou další, maximálně jim podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha na pár hodin zlepší tok peněz.

HK: Štěchovo jednání je účelové

Štěchův odmítavý postoj k protikrizovým opatřením kritizuje Hospodářská komora. "Prohlášení šéfa odborů Milana Štěcha považujeme za účelové a ryze politické. Jeho obsah a vyznění jsou téměř totožné se stylem, kterým se především prezentuje jistá politická strana, za kterou byl Štěch zvolen do Senátu. I proto takové vykreslení situace vnímáme jako zavádějící a účelové," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

"Z prohlášení pana Štěcha jde takový zvláštní pocit: na jednu stranu šíří pesimismus, ale dělá to takovým stylem, jako by z toho měl radost a řídil se heslem ´čím hůř, tím líp´,“ dodal Kužel.

DESET POMOCNÍKŮ PROTI KRIZI

1) Slevy na sociálním pojistném
Mají zlevnit firmám zaměstnance, hlavně ty s nejnižšími příjmy.

2) Zrychlené odpisy
Mají podpořit nákup firemního majetku tak, aby podniky neotálely s investicemi.

3) Garance za úvěry
Mají zpřístupnit firmám přes polostátní banky běžné bankovní úvěry na provoz, investice a export.

4) Novela insolvenčního zákona
Má zadluženým firmám pomoci přežít. Stát jim chce umožnit odklad plateb sociálního pojištění, nebo zlevnit práci insolvenčních správců.

5) Podpora regionální dopravy
Má zpřístupnit lidem cestování za prací z nejvíce postižených regionů.

6) Podpora vědy, výzkumu a školství
Dlouhodobé opatření má zlepšit strukturu české ekonomiky.

7) Lepší čerpání evropských peněz
Mají být použity na podporu výstavby infrastruktury, dotace dopravy, nebo na záruky za úvěry.

8) Méně papírování
Dlouhodobé opatření by mělo zjednodušit registraci živností nebo před úřady zrovnoprávnit listinnou a elektronickou komunikaci.

9) Zrušení záloh na daně z příjmů
Mají uvolnit peníze živnostníkům a malým firmám.

10) Pružnější zaměstnávání lidí
Firmy mají snáze najímat, převádět a propouštět zaměstnance.