Fond má na starosti miliardové dotace pro zemědělce. Ilustrační foto

Fond má na starosti miliardové dotace pro zemědělce. Ilustrační foto | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Vláda odvolala muže, jenž vládl zemědělským dotacím

  • 11
Jan Höck stál v čele Státního zemědělského a intervenčního fondu šest let. Ministryně zemědělství se funkce ujala funkce před týdnem. Jedním z jejích prvních návrhů bylo Höcka odvolat. To také kabinet ve středu udělal. Fond, který se stará o rozdělení peněz EU českým rolníkům, je bez šéfa.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová zatím důvody k personální změně v čele fondu nezveřejnila a nezná je ani sám Höck.

"Pro mě to bylo poměrně dost překvapivé rozhodnutí. Měl jsem pouze velice stručný telefonát od paní ministryně, že to (odvolání) navrhla vládě. Důvody neznám a nic mě ani nenapadá. Nemám pocit, že bych něco pokazil. Myslím si, že agentura funguje tak, jak má," uvedl Höck. 

Höck stál v čele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) od jeho založení v roce 2000. Předtím od roku 1998 šéfoval Státnímu fondu tržní regulace v zemědělství, z nějž SZIF vznikl.

Höck je považován za kontroverzního, ale velmi vlivného muže. Čelil podezření ze střetu zájmů i policejnímu vyšetřování. V roce 2003, kdy ho policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku (více zde).  Žádné pochybení se ale zatím nepotvrdilo.

Hugo Roldán z tiskového oddělení uvedl, že ministerstvo se k věci vyjádří na čtvrteční tiskové konferenci.

Do jmenování nového ředitele bude Höcka zastupovat jeho náměstek Vladimír Eck. "Na funkci ředitele SZIF bude vypsáno výběrové řízení," uvedl Roldán.

Mezi základní zemědělské dotace patří po vstupu do EU přímé platby z Unie, jejich národní dorovnání a podpory na hospodaření v méně příznivých oblastech, které pokrývají velkou část ČR. V letošním roce by měli farmáři dostat na přímých platbách, jejich národním dorovnání a podporách méně příznivých oblastí přes 18,9 miliardy korun. Celkově mají podpory do zemědělství letos činit asi 33 miliard korun proti přibližně 30 miliardám loni.

Ministryně sdělila důvody odvolání

Důvodem odvolání ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jana Höcka bylo pomalé vyřizování plateb z evropských fondů a špatná komunikace s ministerstvem zemědělství i zemědělci.

"V minulosti jsem se několikrát opakovaně setkala s tím, že docházelo k prodlením při administraci finančních prostředků Evropské unie, zejména při platbách agroenvironmentálních opatření. Docházelo k velkým časovým prodlevám i tehdy, když se žadatel o dotaci nebo podporu odvolával proti rozhodnutí," citovala ministryni ČTK.
, ,