Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vláda odmítla snížit DPH na 15 %

Rázný návrh na změnu daňového systému projednávala na svém večerním zasedání vláda. Na stole jí ležel poslanecký návrh ODS, který navrhuje snížit základní sazbu DPH z devatenácti na patnáct procent. Podle očekávaní ho ale ministři odmítli. I tak ale návrh projednají ještě poslanci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

abaley

9. 3. 2006 13:05
Skvela zprava!!!
Konecne nekdo prisel na to, jak vsem ulehcit od dani - tj.fyzickym i pravnickym osobam, dát vic penez do zdravotnictvi, skolstvi, vedy a vyzkumu, podporit duchodce ... a pritom nezadluzovat dal celou zemi a vystoupit z EU (vzdyt ty dotace ani nepotrebujeme)!!!! To je na  nobelovku!
0 0
možnosti

erben3

9. 3. 2006 10:51
.
Jsem sice taky pro rovnou 15% daň, ale mám jisté pochybnosti: Nevěřím, že u nás ceny půjdou u zboží a služeb s 19% DPH dolů. Možná v civilizovanějších státech, kde rovná daň takhle pomohla k rozvoji ekonomiky, se tak stalo, ale vyčůraný český obchodníček si místo zlevnění zboží  přidá raději větší marži. A nemám tušení, jak ovlivní 15% daň u potravin rodinné rozpočty. Spotřební zboží, u kterého DPH klesne na těch 15% a tedy teoreticky zlevní, si člověk nekupuje každý den, ale potraviny ano. Abysme se tedy ještě nedivili.
0 0
možnosti

petrucciani

9. 3. 2006 15:26
Re: .
Asi jako muj priklad, jak by probihala uprava po snizeni DPH na potraviny. Jako priklad si vezmeme potraviny a zruseni 5% DPH. Za jeden rohlik v prumeru by jsme ted zaplatili rekneme 1,50 Kc, po zruseni 5% DPH za nej nezaplatis o 5% mene, ale v prumeru 1,60 Kc.  Tak by to bylo probihalo u vseho, a bylo by jedno, jestli jde o snizeni nebo zvyseni DPH.
0 0
možnosti

Pavel

9. 3. 2006 10:50
Sobotkovy počty ???
Na DPH se ročně vybere 147 miliard. Když vezmu, že vše bylo v 19% sazbě a ta by se snížila na 15%, tak při stejném objemu se vybere 116 miliard. Takže maximální rozdíl činí 31 miliard  A to není zahrnuto 1) část z toho se vybrala v 5% a ty by se neměnily, 2) lidem zbyde více peněz a ty utratí.
 
Jestli takhle Sobotka počítá všechno, tak ...   
0 0
možnosti

ekonom

9. 3. 2006 11:17
Re: Sobotkovy počty ???
...tak v důsledku ekonomika prokazatelně roste stejně jako ta děsně pravicově reformovaná slovenská...
0 0
možnosti

jirif

9. 3. 2006 9:12
výpadek 50 miliard?
Tak nevím kde na to číslo Sobotka přišel... kdyby bylo VŠE v základní sazbě DPH a opravdu bylo vybráno necelých 150 miliard na DPH za loňský rok, pak pokles sazby z 19 na 15% nevede k výpadku o 50 miliard ale "jen" o třicet. Druhá věc je, že na dost zboží je uvalena 5% DPH, která ten výpadek ještě o něco málo sníží (možná tak na 25). I to je dost, ale pokud lidem zůstane víc v peněžence, stejně to utratí... nakonec si myslím, že dopad snížení szaby DPH by nebyl až tak dramatický.
Druhá věc je, jak to zamává s rozpočty krajů, ale tam netuším, která bije, to klidně přiznám...
0 0
možnosti

Dzugasvilli

9. 3. 2006 9:27
Re: výpadek 50 miliard?
plně souhlasím. Voličum se předkládá jen to, co mají slyšet a vidět, aby ti současní vládní hňupi dosáhli lepších preferencí....
0 0
možnosti

Swooppy

9. 3. 2006 9:07
Nejsem daňový odborník...
...ale proto jsem si nechal spočítat ze stránek ODS-daňová kalkulačka a posléze ze str. Finančních novin.V obou dvou případech jsem se dostal /20000 hrub/ na daň ve výšce 14,75 %.Takže jsem nedosáhl ani 15% zdanění.Po zavedení MŠ se mi daně fakticky zvýší o 0,25% ,takže žádné ulehčení ale naopak.Když k tomu přidám zvýšené daňové odvody z DPH v energiích,vodném,bydlení,potraviny a pod.a to vše v 10%,tak přes veškerá vysvětlování p.Tlustým o snížení daňové zátěže jsem došel k úplně jiným závěrům.Ke zvýšení o 10,25%.To do toho nepočítám rozložení zdravotního pojištění,které po založení trojpiliřového pojištění ve finále podraží odvody na "zdraví",odliv části peněz z pojištění do bankovního sektoru /poplatky za vedení zdrav. účtú a pod./ .A to,že snížení daňových příjmů státu vyrovná zvýšená poptávka a spotřeba,je snad ta největší pošetilost se na to spoléhat.To je stejné jako věřit obchodníkovi z deštěm.A tomu já věřit nechci.Progresivní daně jsou totiž ověření a mají svou logiku.
0 0
možnosti

xvl

9. 3. 2006 9:20
Re: Nejsem daňový odborník...
Přesně tak, na rovné dani může vydělat jen ten, kdo vydělává dost nadprůměrně. Průměrně vydělávající člověk tu minimální úsporu utratí a ještě přeplatí na zvýšené DPH. A to, že by se snad zboží po snížení DPH z 19% na 15% zlevnilo, tomu tady snad nikdo po několika takovýchto úpravách v minulosti nevěří.  
0 0
možnosti

Radek1979

9. 3. 2006 8:42
se mi líbí
Jak tady někteří počítají s tím, že až by se snížila daň jak se tady všechno zlevní :)) to se mi nechce ani moc věřit že tady je ještě tolik bláhovejch lidí... Furt čekám, čím ODS vykompenzuje ty stráty po snížení dalě a oni ne a ne to ukázat, to je to takový tajemstvý, nebo spíš opravdu hovadina? Asi stejně jako lékaři furt nejsou schopni na číslech ukázat o kolik prodělávají... furt jen kecy a kecy a skutek utek. Vlastně ne ODS se daří pomalinku skovávat svoje poctivý tuneláře a podvodníky, přece by je teď chudáky nechtěli obviňovat když jim za jejich vlády nabízeli plnejma rukama :)
0 0
možnosti

EasyR

9. 3. 2006 8:49
Re: se mi líbí
Člověk který je schopen napsat "Stráty", "tajemstvÝ", "sKovávat" a další perly, by to stejně nepochopil, kdyby to do něj tloukli dubovou palicí :o)
0 0
možnosti

Crackman99

9. 3. 2006 8:13
..
Ono kdyby se min kradlo (statni zakazky, Grossovi byty atp.) tak by musela stacit daň 10%. Welcome to the Cezch Republic  
0 0
možnosti

zlej_protiva

9. 3. 2006 8:19
Re: ..
No, právě. Při snížení daně by se zhroutila "jejich" ekonomika.
0 0
možnosti

zlej_protiva

9. 3. 2006 8:10
sazby
Vážně netuším jaký by byl dopad jednotné sazby DPH na ekonomiku nebo na peněženky občanů, ale je vidět, že nikdo z kritiků se ještě nepřel s finančním úřadem o doměřenou DPH za dva roky, kdy nedoplatek na DPH vznikl vinou různého výkladu sporně formulované přílohy k zákonu o DPH.
Pro firmy a podnikatele je jedna sazba DPH nádherná věc.
http://www.vysemnesmite.cz" target="_blank" rel="nofollow">VySemNesmite.cz
0 0
možnosti

zab2

9. 3. 2006 7:55
.
ODS "vymyslelo" rovnou daň, je to prakticky jediné s čím jde zatím do voleb. Program ještě nepředstavilo, protože Modrá šance prý program ještě není. Navíc, jak jsme zjistili, když u toho není Tlustý, nedokáže to dost dobře nikdo z nich vysvětlit. Vize je to tak geniální, že je zavedena jen v torzu postkomunistických zemí. Ty blbce v nejbohatších zemích to ještě nenapadlo. O zdravém a výhodném prostředí mě Slovensko přesvědčí ve chvíli, kdy se domů vrátí ty statisíce gastarbeitrů od nás zpět na Slovač. O velkém daňovém jednodušení nemůže být do budoucna řeč, protože Vlastík už vymýšlí výjimky i v druzích potravin. Dají se očekávat další v energiích a palivech, takže ve výsledku to bude guláš s výjimkama s tím,že co je dnes v 5% bude v 15%. Sobotka vyjednal v EU pro 95% bytové výstavby výjimku i přes opovžlivé a urážející výroky hochů z ODS, kdy tvrdili, že je to blbost. Teď se ani neomluví, naopak by je navýšili dobrovolně výjimka nevýjimka. Vizionáři.
0 0
možnosti

EasyR

9. 3. 2006 7:58
Re: .
Buď lžeš, nebo o tom nic nevíš :o) V zemích, ve kterých zavedli rovnou daň, rostou ekonomiky daleko rychleji než v zemích, kde jsou rozdílné sazby :o) http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?IDP=1&NewsID=2988
0 0
možnosti

chemba

9. 3. 2006 7:54
snížení DPH bez efektu
Pamatujeme si všichni, když čssd snížila klausovu dph z 22% na 19%. Všichni čekali jak se všechno čeho se týkalo toto snížení daně týkalo slevní.Kadeřnictví, stravování v restaurracích, autoservisy atd atd.Nestalo se nic. Ceny zůstaly stejné s odpovědí, že si firmy tímto pokryjí ztráty z minulých let.Pro řadového občana snížení DPH mělo nulový dopad.Takže pokud vyjdeme již z praktického na vlastní kůži ověřeného případu tak stát dostal míň, obyvatel této kotliny zaplatil stejně a pro firmu to byl zanedbatelný přírůstek.
0 0
možnosti

Hans01

9. 3. 2006 8:43
Re: snížení DPH bez efektu
 viz. vývoj cen benzínu při změnách cen ropy ("o desetník zlevníme - o korunu zdražíme")
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. dubna 2024  13:02

Seriál Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!