Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vláda chce vypovědět dohodu o penzích s Ruskem

  • 3
Vláda souhlasila s tím, aby Česko vypovědělo dohodu s Ruskem o vzájemném sociálním zabezpečení občanů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas řekl, že smlouva byla pro Českou republiku dlouhodobě neudržitelná. Její vypovězení musí ještě potvrdit parlament, dodal.

Pokud se tak stane, Rusové trvale žijící v ČR by přišli o automatickou možnost získat český důchod, i když neplatili důchodové pojištění. Stejně by na tom byli i Češi v Rusku.

Dohodu o sociálním zabezpečení podepsalo v roce 1959 tehdejší Československo se Sovětským svazem. Podle ní Rusům v Česku k získání české penze stačí to, že tu trvale žijí. Důchodové pojištění odvádět nemusejí. - více zde

Penze se stanoví podle aktuálního příjmu ruského žadatele o důchod. Stejně by měli důchod v Rusku získávat Češi, kteří tam trvale pobývají. Dohoda byla sjednána podle sovětského vzoru, že občan má být plně zabezpečen ve státě trvalého pobytu a pouze tímto státem.

Český důchod pobírá asi tisíc Rusů
Na konci září v Česku podle údajů cizinecké policie legálně pobývalo zhruba dvaadvacet tisíc ruských občanů. Povolení k trvalému pobytu mělo 10 443 z nich. Podle ministerstva práce a sociálních věcí asi tisícovka z osob, které v Česku trvale žijí, je starší 60 let. A podle Nečasova úřadu lze předpokládat, že již pobírají český důchod. Další tisícovce lidí je nad 50 let.

Po vypovězení smlouvy by nárok na českou penzi měli jen ti lidé, kteří si v ČR nejméně 15 let platili důchodové pojištění. Někteří Rusové v předdůchodovém věku tuto podmínku asi nesplní, protože do Česka přesídlili teprve před pár lety. Stát tyto osoby s trvalým pobytem pak bude nejspíš muset zajistit jinak. Získají například dávky v hmotné nouzi.

Česko se snaží vypovědět smlouvu už od revoluce
Česko se v minulosti snažilo dohodu podle Nečase několikrát změnit. Poprvé se o to pokusilo v roce 1989. Nástupnická Ruská federace po rozpadu SSSR platnost dokumentu uznala a chtěla v praxi pokračovat.

Další pokus o změnu podnikli čeští diplomaté po vzniku samostatné ČR. V roce 1994 pak začala další jednání o nové smlouvě. Text byl připraven v roce 2001 a česká vláda ho schválila. Ruská strana ho ale nepodepsala kvůli reformě ruského důchodového systému.

V roce 2003 se jednání obnovila. Text měl být podepsán při letošní dubnové návštěvě prezidenta Václava Klause v Moskvě. "Z důvodu opětovné nepřipravenosti ruské strany však smlouva ani tentokrát podepsána nebyla a neexistují naprosto žádné signály, že by se tato situace mohla změnit," uvedl už dříve mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský.

,