Vláda chce přitlačit na rychlejší internet

  • 36
Nový kabinet Stanislava Grosse se chce zasadit o svižnější zavádění rychlého připojení k internetu. Podle poslední verze vládního prohlášení má mít 80 procent Čechů v roce 2006 v dosahu některou z technologií pro vysokorychlostní internetovou přípojku.

Podle Petry Kocourkové z ministerstva informatiky to neznamená, že na konci funkčního období kabinetu budou mít čtyři pětiny obyvatel přístup na internet, ale pouze budou v dosahu některé technologie.

Za vysokorychlostní vláda považuje připojení o rychlosti 256 kbit/s.

"Záměrem je finančně podpořit dostupnost v okrajových a řídce osídlených oblastech ze strukturálních fondů EU, případně i vhodnými tuzemskými finančními zdroji," uvedla.

Český Telecom slibuje, že do konce srpna zpřístupní technologii ADSL 70 procentům ze zhruba 3,6 milionu pevných linek. V budoucnu by firma mohla technicky zajistit dostupnost odpovídající zmiňovaným 80 procentům populace, dodala Kocourková.

Další možností připojení je nedávno spuštěný mobilní systém CDMA, u kterého firma Eurotel už dnes uvádí pokrytí 70 procent, dále ve městech bezdrátové sítě Wi-Fi či WiMax nebo připojení prostřednictvím rozvodů kabelové televize.

,