Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

Vinaři: Budoucnost je v dražším víně

  10:03
Moravští a čeští vinaři po loňské zkušenosti, kdy do tuzemských obchodů vtrhla vína z dovozu, poznali, že s víny v hypermarketech si nevystačí. I ti největší proto otáčejí kormidlo a vytvářejí nové značky pro svá kvalitnější vína, aby přežili v silné konkurenci.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Z moravských hroznů se stolní víno nedá vyrobit, to je drahé," popisuje spolumajitel Révy Rakvice Zdeněk Šilinek s tím, že se raději vyplatí dovážet italské hrozny.

O rezignaci místních vinařů vyrábět z vlastních zdrojů stolní víno do krabic, které stále patří ve velkých obchodech k nejprodávanějším, svědčí i čísla za celý byznys.
Loni se stolní víno na tuzemské produkci podílelo jen necelými čtyřmi procenty, přívlastkového vína na druhém konci kvalitativního žebříčku bylo čtyřikrát více. Silný střed dělají jakostní odrůdová vína v cenách od 50 do 80 korun, kde teď zuří v hypermarketech největší boj.

Vinaři v Čechách a na Moravě jsou dnes velmi pestrá skupina, od těch nejmenších rodinných vinařství po velké giganty spravující stovky hektarů. Vše, co dohromady vyprodukují, pokrývá spotřebu vína v tuzemsku jen asi z jedné třetiny. Přesto musí bojovat, aby prodali.

Zatímco ti menší se snaží zaměřit v první řadě na kvalitnější a také dražší přívlastková vína, první desítka vinařských obrů stojí rozkročená na obou nohách. Bohemia Sekt, Soare, Znovín, Vinselekt a další dodávají vína jak do hypermarketů, tak do vinoték a pro gastronomii.

Znovínu Znojmo, který dává do hypermarketů třetinu své produkce, loni prodeje odrůdových vín, přezdívaných podle etikety orlice, mírně klesly. "V odrůdových levných vínech se prostor zmenšil," potvrzuje šéf vinařské trojky Pavel Vajčner.

Hypermarket, přítel vinařů?

Jinde se však díky zvyšující se kupní síle a rozvíjející se vinné chuti místních spotřebitelů rozšířil. Zatímco lahví Znovín prodá nyní o něco méně, tržby mu díky většímu zájmu o dražší vína, prodávaná pod značkou Terroir club, rostou. Ta se do hypermarketů vůbec nedostanou. A když po nich velké řetězce zatoužily, vytvořil Znovín novou řadu, Genus Regis.

Podobně pečlivě si drží stranou produkci pro velké obchody a restaurace s hotely i další vinařské firmy. Réva Rakvice sama dodává jen pro gastronomii a vinotéky. Pro obchodní řetězce založila další odnož, firmu Ravis. "Restauratéři nechtějí kupovat to, co vidí v hypermarketu," vysvětluje spolumajitel obou firem Zdeněk Šilinek. Jiní sázejí na odlišné etikety pro různá prodejní místa.

Chleba se však láme při jednání o ceně, kdy i ti největší vinaři jsou proti řetězcům drobečkové. O cenu se licituje v internetových aukcích, při nichž jiné kritérium než "za kolik" neexistuje. Obchodníci si navíc dobře hlídají, jestli u konkurence neprodávají levněji.

Ve velkých obchodech se totiž točí dokola pět až deset velkých vinařů a ty je snadné uhlídat. "Řetězce jsou jistota objemu," uvádí velkou výhodu dodávek pro obchodní giganty Šilinek z Révy Rakvice. "Jeden až dva kamiony našeho vína jezdí denně do Prahy do řetězců. A k tomu jedno větší auto pro restaurace a vinárny," dokresluje obraz velkého zákazníka Vajčner.

Slámová, ledová, košer, bio

Malí vinaři pochopili, že se musí vyčlenit z davu a zaujmout spotřebitele. Každý na to šel po svém.

Petr Marcinčák je dnes největším výrobcem slámového vína v Evropě, Réva Rakvice tvrdí, že dělá nejvíce ledového, Ivan Váňa z Mostecka vyrábí košer vína, Miloš Michlovský šlechtí nové odrůdy a je největším výrobcem bio vín.

"Dělám pouze přívlastková vína, protože lepší je dělat méně vína za více peněz. To se lépe prodává," říká majitel stejnojmenného vinařství Petr Marcinčák. "Masová produkce se musí neustále podbízet, cenou to nikdy nekončí, vždy přijde někdo, kdo je ještě levnější," dodává.

Přívlastková vína se navíc lépe umisťují v početných soutěžích pořádaných v Česku a v zahraničí. Medaile na lahvi pak dává některým vinařům prostor zvýšit cenu.

Vinotéky a restaurace jsou oproti velkým obchodům ochotny vyšší cenu za kvalitnější víno akceptovat. Výrobků se do nich nedostane tolik jako do velkého obchodu, i tady se vede boj o každý kousek regálu. "Musíte se nějak zviditelnit, nabídnout lednici, regál, oblečení,“ uzavírá Šilinek.

Autoři:

ŽIVĚ: Planespotting Letiště Václava Havla

  • Nejčtenější

IKEA pronajme v Tokiu byt za dvacet korun. Má deset metrů čtverečních

Švédský nábytkářský řetězec IKEA se chystá v Japonsku pronajmout „vertikální byt“. Nájemné jednotky o pouhých deseti...

Izraelci si tisknou steaky. Alternativní výrobu chválí nejen ekologové

Kousky masa z 3D tiskárny se stávají realitou díky izraelské společnosti MeaTech. V dohledné době, týdnech či pár...

Vyhazov přes Zoom. Šéf firmy během videokonference propustil 900 pracovníků

Šéf americké firmy Better.com, podnikající v hypotékách, za pomoci platformy Zoom, sloužící k pořádání videokonferenci,...

Sexuální tlak nebo urážky. Ovlivňoval mě milenec, řekla Holmesová soudu

Spoluzakladatelka nechvalně proslulé společnosti Theranos v pondělí svědčila před soudem. Elizabeth Holmesová tam...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šance malá, dopady kolosální. Saxo Bank si tipla, co může otřást světem

Jako každý rok přinesla dánská investiční banka Saxo Bank pro rok 2022 deset hrozících černých labutí, které mohou...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

Prodeje sektů rostly navzdory pandemii. A to vrchol sezony teprve přijde

Prodej sektů a tichých vín v českém maloobchodě za prvních jedenáct měsíců letošního roku opět vzrostl a prodalo se...

Nezaměstnanost v listopadu klesla. Pomohlo počasí a sezonní práce

Za poklesem listopadové nezaměstnanosti je příznivé počasí, které umožnilo pokračovat ve venkovních pracích. Dalším...

Omnipol získal záruku na vývoz dvanácti letadel L-39NG do Vietnamu

Zbrojařská společnost Omnipol může vyvézt 12 proudových letounů L-39NG do Vietnamu, získala totiž od státní pojišťovny...

Jídlo v Česku vyhazují hlavně domácnosti, v plýtvání jsme pod průměrem EU

Většina vyhozených potravin v Česku připadá na domácnosti, zhruba pětina potravinového odpadu vzniká při zpracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Syna jsem viděl, když mu byly tři. Pak až v jeho padesáti, říká Ladislav Frej

Premium „Po představení neusnu. Je půl třetí ráno, sedím v kuchyni, chroustám piškoty bez lepku, piju mlíko a mudruju, co jsem...