Francouzští sommeliéři si vína z České republiky většinou velmi pochvalovali.

Francouzští sommeliéři si vína z České republiky většinou velmi pochvalovali. | foto: Profimedia.cz

Vína z Česka jsou vynikající, míní elitní sommeliér

  • 2
Ledové Veltlínské zelené ročník 2003 z vinařství Znovín Znojmo ohodnotili přední francouzští sklepníci jako nejlepší ze čtyřiceti moravských a českých vín, která včera ochutnávali v pařížském Českém centru. Znovínští si odnesli také nejvyšší hodnocení v kategorii sladkých bílých vín.

Ta francouzští odborníci znovu označovali za nejlepší, opět chválili i suchá bílá, ale slova chvály poprvé zazněla i na adresu červených.

Mezi suchými červenými zvítězila Frankovka pozdní sběr 2004 z vinařství Livi Dubňany, mezi sladkými červenými Frankovka slámové 2003 od mikulovského vinaře Petra Marcinčáka. Ze suchých bílých bylo nejlépe hodnoceno Neuburské pozdní sběr 2004 z Prvního znojemského vinařství, ze čtyř předváděných sektů zaujalo nejvíc Chardonnay Mucha firmy Soare sekt z Valtic.

Šlo o třetí ročník ochutnávky vín z České republiky v pařížském Českém centru. Představily se na něm výrobky jedenácti vinařství. Z pěstitelských oblastí byly zastoupeny především mikulovská a znojemská. Ze čtyřiceti předváděných vín byla jen dvě z Čech - v obou případech šlo o sekt.

Stanislav Šida z Moravské banky vín, která byla opět jedním z pořadatelů uvedl, že smyslem těchto akcí není proniknout s víny z České republiky do Francie, ale využít hodnocení předních francouzských odborníků jako reklamy na domácí scéně.
Mezi těmi, kdo vína hodnotili, byli také nynější držitel titulu nejlepší francouzský sommeliér Dominique Laporte a předseda Sdružení pařížských sommeliérů Jean-Michel Deluc.

"S letošními vzorky jsem víc než spokojen. Moravská slámová mohou se svou skvělou vyvážeností soupeřit s těmi nejlepšími na světě," uvedl Laporte. Velmi dobrá se mu zdála i bílá, kterým prý chybí do výjimečnosti jen trocha snížit obsah síry. Proti loňsku viděl velký pokrok v červených, ostatně Frankovku z Livi Dubňany jmenoval na prvním místě mezi víny, která ho zaujala.

Podobně se o červených vyslovil i Deluc, který se zúčastnil všech tří ročníků degustace. Před třemi lety byla bílá vína vysoko nad červenými, teď jsou červená mnohem jemnější, elegantnější a zralejší, řekl.