E-shop CZC dal v reklamě facku Alzákovi. Zdůrazňuje, že je dvojka trhu

  • 189
Online trhu s počítači a elektronikou dominuje Alza. S velkým odstupem se jí dívá na záda e-shop CZC. A právě z toho se snaží v nové reklamě udělat svou přednost. Ve spotu, který právě spouští, uštědřila firma, spadající do Mall Group, kopanec zelenému mužíkovi, který zlidověl jako „Alzák“.

Hlavní ingrediencí nové kampaně je humor a nadsázka, jinak by to ani nešlo. CZC říká, že je na straně těch, kteří nevyhrávali.

„Jsme s nima. Protože dvojky tě nikdy nenechají ve štychu. Nepotřebujou tolik řvát,“ říká za dramatického hudebního doprovodu hlas, zatímco v pozadí vyskakuje z obrazovky letité televize zelený maskot konkurenčního e-shopu Alza.cz a buší do obrazovky, až praskne.

„Neberou se tak vážně, nenadělají si do kalhot. Dvojky totiž ví, že se musí snažit dvakrát tolik. Jsme CZC, dvojka na online trhu s elektronikou,“ pokračuje hlas. Dál už je vidět závěrečné logo CZC s podtitulem „Oficiální partner všech dvojek“.

Skupina Mall, jíž je CZC součástí, tvrdí, že účelem nebylo vést kampaň proti největší konkurenci.

„Neříkal bych tomu ‚antialza kampaň‘, pracujeme jen s jemnou narážkou. Spíš nás baví téma ‚dvojky‘ na trhu, která to má v něčem složité a v něčem má život naopak jednodušší. O tom je ten spot,“ říká Milan Duda z Mall Group.

Už na přelomu roku rozjel e-shop reklamní kampaň, ve které zdůrazňuje, že je dvojkou na trhu, a musí se proto dvakrát víc snažit.

CZC.cz zároveň letos slaví jubileum. Na trhu je dvacet let. Obchod se podobně jako ostatní veze na vlně rostoucího zájmu o internetové nákupy. Meziročně v tržbách rostl o dvacet procent. Za rok do letošního března odeslal přes milion objednávek a vygeneroval tržby 4,3 miliardy korun. 

Tradičně se dařilo zejména v prodeji notebooků, televizí a mobilů. „Největší růst v porovnání s předchozím obdobím pak zaznamenaly herní konzole a grafické karty, a to zejména díky rozvíjející se těžbě kryptoměn. Dařilo se i PC sestavám šitým na míru, které mají v CZC.cz dlouhou tradici,“ řekl Duda.

O pětinu na téměř 21 miliard korun rostly tržby i e-shopu Alza.cz, lídru online trhu. Obchod loni odbavil 7,9 milionu zásilek (čtěte E-shop Alza.cz loni zvýšil obrat o pětinu na rekordních 21 miliard).