Vlak Desiro nabízí Viamont na rychlíkové tratě.

Vlak Desiro nabízí Viamont na rychlíkové tratě. | foto: Martin Stolař, MF DNES

Viamont zaměstná právníky kvůli tendrům na rychlíky

  • 12
Soukromý železniční dopravce Viamont nechá právníky prověřit průběh výběrových řízení na provoz rychlíků na vybraných tratích. Osobní přepravu mezi Libercem a Pardubicemi i Plzní a Mostem v tendrech získaly České dráhy. Jejich nabídka ale vzbudila u konkurentů pochybnosti.

„V obou případech máme vážné pochybnosti, zda skutečně postup probíhal objektivně vůči všem soutěžitelům. Chceme se o obou projektech pobavit s právníky a případně přijmout další opatření,“ řekl předseda představenstva Viamontu Luděk Peleška. Dodal, že firma ale zřejmě nebude chtít přímo vyvolat soudní pře.

Sporná je především cena, kterou České dráhy nabídly. Hospodářské noviny uvedly, že pokud by ČD vycházely ze svých průměrných nákladů, v tendru měly nabídnout provozování trati Liberec-Pardubice za 100 milionů korun.

Podobné nabídky přitom podal i Viamont (97,7 milionu) a další uchazeč Connex-Veolia (99 milionů). České dráhy však nabídly 46 milionů korun a vyhrály.

„Cena nabízená Českými drahami byla extrémně nízká a naznačuje, že státní dopravce hodlá provoz tratí křížově financovat z jiných zdrojů,“ dodává člen představenstva Viamontu František Kozel.

Dráhy se ale hájí tím, že cenu spočítaly správně a využily výhod síťového provozu. Také ministerstvo dopravy si myslí, že při vyhodnocování nabídek bylo všechno v pořádku.

Viamont chtěl na rychlíkové tratě nasadit vlaky Desiro od společnosti Siemens. „Jsou ideální pro kratší dálkovou dopravu, na klasickou regionální dráhu je tato jednotka velká. A hlavně je schválená na dopravu v Česku,“ říká František Kozel.

Skupina Viamont, která loni dosáhla konsolidovaného obratu 1,5 miliardy korun a čistého zisku 46 milionů, provozuje v současné době vlakovou osobní dopravu na tratích Sokolov-Kraslice-Klingenthal, Trutnov-Svoboda nad Úpou a několik spojů mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Od prosince začne společnost jezdit i na trati Mariánské Lázně-Karlovy Vary.

Loni přepravily osobní vlaky Viamontu 930 393 cestujících.