Peníze, úspory

Peníze, úspory | foto: Profimedia.cz

Většině domácností vystačí příjem jen stěží

  • 11
Více než polovina českých domácností obtížně vychází se svými příjmy. Převážně se jedná o lidi se základním vzděláním. Existenční problémy řeší například většina nezaměstnaných, dělníků a důchodců.

Z průzkumu společnosti CVVM vyplývá, že většina lidí si nemyslí, že by žila v chudé rodině, ale zároveň se ani neřadí mezi bohaté domácnosti.

V chudobě podle svého názoru žije 28 procent lidí. Svoji životní úroveň takto zhodnotili především lidé s nižším vzděláním, důchodci, dělníci, ženy na mateřské a nezaměstnaní.

Naopak za bohaté se považuje pouze každý dvacátý. Šlo převážně o lidi ve věku do 45 let, lidi s vysokoškolským diplomem a podnikatele.

Téměř všichni dotazovaní uvedli, že příjmy jim vystačí na uspokojení základních potřeb. Už hůře ale hledají peníze například na své zájmy a spoření. Pouze 27 procent uvedlo, že problémem není podporovat děti a rodiče.

Většina Čechů se domnívá, že se lidé ocitnou v bídné životní situaci díky své závislosti na alkoholu, drogách či automatech, k chudobě jim může také "pomoci" nešťastná událost, jako je rozvod nebo nemoc. Mnohdy může být důvodem také náhlá ztráta zaměstnání bez vlastního zavinění.

Více než 70 procent lidí si ale také myslí, že chudí si často za své finanční problémy mohou sami, protože se jim jednoduše pracovat nechce. Tento názor panuje především mezi lidmi s deklarovanou vysokou životní úrovní.

Naopak lidé, kteří bídu okusili na vlastní kůži, za to nejčastěji viní nějaké vnější vlivy, jako je ztráta zaměstnání, smůla či špatné zákony.