Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U kanceláří i bytů se musí myslet na vzduch, světlo i ticho, shodli se experti

  11:32
Lidé podle průzkumů tráví až devadesát procent času uvnitř budov, ať už doma nebo v zaměstnání. Překvapivě je však často prostředí domovů obvykle mnohem znečištěnější, než to venkovní. Navíc se zde podle odborníků mohou i mnohem rychleji šířit viry nebo další choroboplodné zárodky.

Pootevřené okno se hodí na léto, v zimě větrejte krátce a intenzivně. | foto: Profimedia.cz

„Nestačí ale jen v našich domech zlepšit větrání a přísun čerstvého vzduchu nebo denního světla, vytápět byty na optimální teplotu, zajistit také vhodnou vlhkost vzduchu a vybavit byty tak, aby nás neobtěžoval hluk,“ upozorňuje výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

„Při zařizování bytu nebo výběru nového bydlení je třeba se zamýšlet také nad přírodními materiály, množstvím použitých rostlin, kvalitním a ergonomickým vybavení interiéru, ale i vhodností lokality a vybaveností okolí našeho domu. To vše má totiž velmi významný vliv na to, jak jsme doma spokojeni,“ dodává.

Kvalitu vzduchu ovlivňuje mnoho faktorů od vnějších exhalací přes škodlivé látky z použitých materiálů, ale i lidé svojí přítomností. „Už jsme se naučili starat o to, co jíme. Vzduch, který v průběhu dne dýcháme má ale mnohem větší objem a význam. Měli bychom se tedy zabývat i tím, co dýcháme,“ poznamenala architektka Klára Bukolská z firmy Velux.

Člověk za den spotřebuje zhruba jeden kilogram potravy, a to nejčastěji v pěti porcích, vypije asi dva litry vody obvykle v 15 dávkách, vdechne ale celkem 15 kilogramů vzduchu. Nadechne se až 30 000krát za den.

Jak vypadá zdravý vzduch v budově?

  • Teplota: V obytných místnostech kolem 22 °C, v ložnici pro spaní může být teplota i nižší. V létě by teploty v bytě neměly přesáhnout 26 °C, ale v interiéru by mělo být maximálně o 6 °C méně než venku.
  • Vlhkost: Optimální relativní vlhkost vzduchu je mezi 40 až 50 %. Při vyšší vlhkosti vzniká nebezpečí kondenzace vody a následné tvorby toxických plísní. Při nízké vlhkosti vzduchu mohou vznikat potíže dýchacího ústrojí.
  • Koncentrace CO2: Hygienický limit je 1500 ppm (počet jednotek na milion celkových jednotek), avšak ideální je úroveň 1000 ppm a méně.

Z vnějších exhalací jsou nejhorší ty v podobě pevných prachových částic. Jejich vdechování poškozuje především kardiovaskulární a plicní systém. Problematické jsou ale také zdroje znečištění vzduchu přímo uvnitř budov a zde hrají velkou roli škodlivé látky, které se mohou uvolňovat z nábytku, nebo nevhodně zvolených materiálů.

Navíc si vzduch znehodnocují lidé samotným dýcháním a při nedostatečném větrání koncentrace CO2 narůstá. „Základem zdravého prostředí v budovách je konstantní přísun čerstvého vzduchu pro obyvatele – buď správným větráním, nebo dobře vyřešenou vzduchotechnikou. Pokud ani jedno nemáme pod kontrolou, můžeme ještě pro eliminaci škodlivin sáhnout po zařízeních na čištění vzduchu,“ vypočítal vhodná řešení Tomáš Habel, Environmental Readiness Officer ze společnosti Daikin.

Vzduch by se měl kompletně vyměnit každé dvě hodiny, nejlépe je větrat krátce a častěji s doširoka otevřeným oknem. Pro dospělou osobu je potřebná dávka čerstvého vzduchu 15 až 25 m³/h. Moderní nemovitosti řeší výměnu vzduchu bez energetických ztrát pomocí moderních technologií – systémů řízeného větrání s rekuperací tepla.

Světlo a ticho

Přirozené denní světlo a sluneční svit výrazně ovlivňují lidské biorytmy. Zásadní vliv má nejen intenzita světla, ale i jeho zabarvení. Studené jasné světlo podporuje aktivitu a bdělost, tlumené světlo připravuje na odpočinek. Projasnit tmavší prostory je možné odstraněním závěsů, využitím světlých barev, které lépe odráží světlo a střídmým vybavením místností.

Dlouhodobé vystavení hluku představuje jedno z největších zatížení organismu. „To, že jsme v nějaké větší hlukové expozici, se může projevit tím, že cítíme větší únavu, podrážděnost, agresivitu. Pokud jsme hluku navíc vystaveni dlouhodobě, pak nám může způsobit i vážnější zdravotní problémy a v takové situaci už je nutno v domácnosti přistoupit k řešení ať již jednoduchému nebo invazivnějšímu, v podobě stavebního zásahu,“ řekl specialista zdravého bydlení z developerské společnosti JRD Petr Valeš.

Lidé nicméně vnímají hluk individuálně. Pro rámcové změření úrovně hluku mohou sloužit aplikace v mobilu. Běžná hladina hluku, do které bychom se měli vejít, abychom hluk v podstatě nevnímali jako problém, je na úrovni 30 dB v noci a do 40 dB ve dne.

„Pomoci s dozvukem, který obtěžuje, nebo s hlukem od sousedů mohou akustické sádrokartonové desky nebo kročejové desky z minerální vaty. Přispívají tak k akustické pohodě uživatelů budovy,“ vysvětlil sustainability manager ze společnosti Saint Gobain Jaroslav Nutil.

Důležité je i zdravé okolí

Základem tělesného zdraví je pohyb na čerstvém vzduchu, který prokazatelně podporuje psychickou pohodu. V rezidenčních čtvrtích je proto třeba vytvářet veřejný prostor, ve kterém lidé budou chtít trávit svůj volný čas – ať už jde o hřiště a sportoviště, parky se stromy a vodními prvky či kvetoucí louky.

„Modrozelená infrastruktura má ve městě své nezastupitelné místo. Zeleň a voda ve veřejném prostoru pomáhají v boji s přehříváním měst v průběhu léta, poskytují útočiště a obživu hmyzu, a zároveň kultivují své okolí. Kulturní prostředí totiž vybízí své obyvatele, aby vyrazili ven – na procházku, na hřiště nebo na svůj záhonek v komunitní zahradě. Tím přirozeně sami podporují vlastní zdraví,“ vysvětluje Green business manager z developerské společnosti Skanska Miroslav Kobera.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...