Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Češi se chtějí zchladit. Zájem o větráky a klimatizace rekordně roste

  • 21
Do Česka dorazilo léto v plné síle a Češi hledají způsob, jak se ochladit. Prodejci hlásí, že za uplynulý týden jim rostly prodeje převážně větráků, klimatizací i ochlazovačů vzduchu, ale také bazénů a jejich doplňků.

Způsob, jak se ochladit, hledali Češi v minulých týdnech všemi možnými prostředky. Od nejlevnějších větráků, které se dají pořídit už za 500 korun, až po finančně náročnější klimatizace. 

Rostoucí prodeje v této kategorii hlásí všichni prodejci a potvrzují, že je stále zájem také o bazény i hračky do vody.

„Oproti minulému týdnu sledujeme skokový nárůst zájmu o klimatizace a větráky o 250 procent. O 200 procent vyrostl zájem o bazény, bazénové skimmery nebo lehátka, nárůst přes 150 procent hlásí například výrobníky ledu, dětské bazénky nebo paddleboardy,“ říká šéf analytiků online vyhledávače Heureka.cz Michal Buzek.

Vysoké teploty svědčí především prodejům klimatizací a větráků. „Zákazníci zatím pořizují především levnější zařízení, ale vidíme i značný posun k dražším modelům, které mají lepší výkon, často jsou i designově zajímavější a poskytují i funkce navíc,“ dodává tisková mluvčí Pavla Hobíková z Mall.cz.

Kromě klimatizací potvrzují prodejci také rostoucí zájem o ochlazovače vzduchu. „Prodeje ochlazovačů vzduchu vzrostly dokonce o 1400 procent. Nejčastěji zákazníci pořizují ochlazovače v cenách kolem tří tisíc korun a ventilátory za zhruba 1500 korun. V souvislosti s aktuálním výrazným oteplením jsme ve stejném období zaznamenali také růst prodejů klimatizací v řádech stovek procent,“ Daniela Chovancová ze společnosti Alza.cz.

Češi milují bazény

Část Čechů plánuje letošní dovolenou strávit v tuzemsku a objednávají si bazény. Významný zájem mají Češi také o vodní mlhu, zahradní sprchy, formy na led, přenosné lednice a různé další vybavení, které letní horka na zahradě u bazénu udělají snesitelnější.

„K nejčastěji objednávaným nyní patří bazény, které mají své opláštění v imitaci například ratanu, cihly nebo kamene. Příslušenství k bazénům roste dokonce o stovky procent ve srovnání s loňským rokem. Tento týden také velmi vzrostly prodeje nafukovacích dětských bazénků, které se vejdou i na menší typy teras nebo balkony. Za posledních sedm dní patřilo 13 z 20 nejprodávanějších produktů do kategorie bazénů, příslušenství k nim nebo šlo o nafukovací hračky do vody,“ vyjmenovala Pavla Hobíková z Mall.cz.

Podle Chovancové v posledních dvou týdnech roste také poptávka po nafukovacích hračkách do vody. „Jejich prodeje jsou nyní o téměř 500 procent vyšší než před dvěma týdny. U dětských nafukovacích bazénků je nárůst ještě o několik procentních bodů vyšší než u hraček,“ dodává.