Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Zimu nepřežila třetina včel, veterinární správa chce varroázu potlačit

Státní veterinární správa nařídila kvůli epidemii varroázy mimořádná opatření k ošetření včel. Patří mezi ně sledování výskytu roztočů, kteří nemoc způsobují, a případná následná léčba včelstev schválenými přípravky. Podle předběžných odhadů včelařů nepřežila letošní zimu více než třetina včelstev.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milí včelaři, nejsem odborníkem na tuto problematiku, ale dle mého názoru nestojí za úhynem včel jen včelí mor a neochota včelařů (na Zlínsku) pořádně uklízet úly a provádět chemické postřiky.[>-] Dalším faktorem jsou postřiky Roundup,Rv které mají právě nepříznivé účinky na odolnost (imunitu) včel proti moru. Měla to dokázat studie Amerického doktora, který dokazoval na několika včelstvech (po dobu 5 let) závažné účinky Roundupu !na odolnost včel, pár měsíců před dokončením studie, přiběhla americká vláda, úly zabavila a nechala okamžitě spálit. Čímž doktor ztratil jasné důkazy těchto účinků a americká vláda si ochránila výrobu a vývoz tohoto chemického prostředku. !!

0 0
možnosti

Co nám tím chtějí říci... že už tak drahý med opět podraží. Pro mne za mně, ať si ho nechaj, já si udělám pampeliškový.... a bude mě to stát jen cukr a plyn.;-D

0 1
možnosti

A co přesně má ten Váš sladký sirup společného s medem?

1 0
možnosti

Pobor! Nadpis článku špatně spojuje úhyn včelstev a snahu potlačit varroázu.

Tak jedna věc je varoa a druhá věc je příčina úhynu včel. To už uznal i pan Polášek. Když se podíváte na výsledky monitorování za rok 2014 a cca 10-15 let zpět, tak vám dojde, že napadení roztočem nemůže být důvodem úhynu včelstev. 

Nemám nic proti potírání roztočů, ale je potřeba také hledat a odstraňovat skutečné příčiny úhynu včelstev. 

Pan novinář by měl mít trochu odvahy a zeptat se na státní veterinární správě, jak je to s kontrolou kvality dováženého medu a proč se k nám smí dovážet med ze zemí, kde mor léčí antibiotiky?

0 0
možnosti

Pár let u včelařím, převzal jsem to po předcích. Veterina nám radí, jako chemikálii do včel dát a zatím to jsou jen pokusy s trpělivostí včelařů. Nyní je povinně  používán Varidol, z návodu je  "při aplikaci je "nutno" používat odpovídající ochranný oděv, brýle, respirátor s chemickou vložkou A1 a gumové rukavice..." .Současná pomoc od státu je zábavná. Povinné je zaplacení léčiv, časopisu Včelařství, příspěvek do spolkové pokladny a malý včelař který má 4 včelstva tak jde pro státní příspěvek s penězi, aby to doplatil a  výsledek je stále stejný. Roztočů je stále stejně. Vzpomínám na včelaře (už není mezi námi), který mi vyprávěl, že si dal tu práci a pomocí lupy vybral z odebrané "Měli" roztoče, když přišly výsledky, tak měl 20 roztočů na včelstvo. Tak si myslím, že je to jen velký obchodní podvod na včelařích, kterým vyhrožují vysokými pokutami.

2 0
možnosti

Souhlasím s  vámi, dnes včelaří jen důchodci, kteří to mají jako náplň práce v důchodě, jako zálibu,hobby, nikoliv na výdělek, jednodušší je brát dotace za posekání trávy, neý za odchod včel. Pokud dostanou nějakou nemoc, tak se pálí celá včelstva včetně úlů

1 1
možnosti

Klasika - a na chatě máme divoké včely v baráku snad 40 let a ne a ne se jich zbavit.

0 0
možnosti

No vidíte pane Polášku, konečně jste si k tomu něco přečetl a musel jste uznat, že mám pravdu.

Ono je skutečně největším problémem, že takový med se k nám dostává zejména ve výrobcích, které ve složení uvedou prostě "med", ale o jeho původu už vůbec nic. Některými našimi tzv. medovníkářskými firmami je pak také tento med u nás do výrobků přímo zpracováván. Nedbale uložené obaly od tohoto medu jsou pak zdrojem nákazy.

0 0
možnosti

J58i60ř16í 46H36o80r91á69k

21. 3. 2015 12:09

Typický příklad "dokumentu" - pro rok 2015: 4íslo jednací i čárový kód, ale jen na první straně. Vytiskněte si to, a už nikdy nikdo nepozná co k tomu patří a k čemu patří 2. a 3. strana (mimochodem, 3. strana má jen podpisy). Ať žije systém ISO a sledovatelnost! (takový dokument si můžou leda tak "strčit"). Není nad tučně placené státní úředníky!

0 0
možnosti

Bude to ještě zajímavé.

Léčiva s vysokou účinností na varoa jsou vlastně dědictví z minulosti , kdy byly vybrány z tehdy běžně používaných akaricidů likvidujících roztoče a málo toxickýxh pro včely. Ovšem tyto látky se už používají pomalu 30 let a roztoč na ně postupně získává odolnost. Ostatně tyto látky už byly tuším na jakékoliv jiné použití než léčení včelstev v Evropě i zakázány.

A náhrada za ně není.

Bylo objeveno pár alternativních prostředků, které jsou "méně chemické" , ale jejich účinnost na roztoče je nízká. Původní stále ještě používané akracidy mají mít účinnost tak 95 až 99 %, zatímco ty nově nalezené mají účinnost tak 60 - 80 % .

Pro včelaře to nejspíš bude znamenat, že budou muset léčit častěji, budou tomu muset věnovat mnohem víc času a že budou muset léčit průběžně i během sezóny, kdy jinak veškerý jejich čas je třeba na ošetřování včelstev a vybírání medu.

A je dost možné, že ty původní akaracidy ztratily účinnost už nyní nebo ji ztratí už v nejbližších pár letech.

0 1
možnosti

Teď mi teprve došlo, že mám tu čest nikoli se včelařem, ale s člověkem z veterinární správy. 

Tak se vás skutečně zeptám, jak určujete, že hlavní příčinou letošních úhynů je varoa? Já například měl letos průměr 0,5 na včelstvo. A musím stejně, na vaše nařízení a pod hrozbou pokuty, chemicky vraždit všechna včelí miminka. Pěkně děkuji.

Ono je to určitě pohodlnější vše svádět a házet na včelaře, než bojovat s bohatými dovozci medů z Asie a Jižní Ameriky. 

To opravdu nejste ochotni připustit, jak moc významným zdrojem nákaz nemocemi jsou tyto špatně veterinárně hlídané medy?

2 0
možnosti

Včely u nás jsou přešlechtěné. Jejich problém oproti jiným hospodářským zvířatům je v tom, že včelí matky se oplozují v přírodě stovky metrů od úlů a jejich partneři trubci mohou za oplozením matky létat až 10 - 15 kilometrů. Není tak prakticky možné, aby nějaký chovatel včel choval dlouhodobě nějakou linii včel výrazně odlišnou od té, kterou chová soused. Prakticky už v druhém pokolení se chovaná linie smísí s liniemi včel chovaných sousedy. Zase na druhé straně, pokud jsou v oblastech vzdálených už desítky kilometrů různé podmínky, dochází dlouhodobým vývojem a výběrem  ke genetickému odlišení těchto linií. Stačí porovnat odlišné podmínky třeba v lužních lesích Labe, Vltavy, Moravy, Dyje, Dunaje a Odry, odlišné podmínky třeba roviny v polabské nížině, kolem Olomouce, Znojma, Ostravy nebo odlišné podmínky Šumavy. Krušných hor, Krkonoš, Jeseníků, Beskyd, jejich jižních a severních úbočí....Dříve na území ČR musely být stovky a tisíce odlišných genetických linií včel přizpůsobených místním podmínkám.

Výzkumný ústav Včelařský  v Dole a Český Svaz včelařů nyní už 50 - 80 let prosazuje k rozchovu linie kraňské včely z Rakouska a Slovinska. Základních chovů těchto linií je nyní u nás asi 3 - 6. Plemenivo z těchto linií odebírá cca k tisíci komerčních chovatelů matek, kteří tyto linie rozchovávají a z nich produkují matky na prodej. Většina včelařů dneska nechová a nevybírá vlastní chovatelské linie, ale tyto komerční dotované matky kupuje a je a jejich odchované dcery používá k produkci medu. Je to pro ně výhodnější, získají tak více medu. Zatímco kdysi v klátech získal včelař tak 1 - 2 kg medu na včelstvo, na konci socialismu získal z úlu se zadním přístupem tak 20 kilo medu na včelstvu, dnešní silné včelstvo s vyšlechtěnou matkou je schopno přinést, pokud jsou zdroje v krajině, i 100 kilo medu na včelstvo.

Od Bruntálu po Znojmo, od Ústí nad Labem po Šumavu včelaři dnes chovají jen těch cca 3 - 6 oficiálně rozchovávaných liní včelstev, proti tisícům  dříve chovaných.

0 0
možnosti

Do Vaší teorie vám stále nezapadá ta skutečnost, že nepřešlechtěné včely divoké u nás vyhynuly už před několika lety. Nedokázaly odolávat nemocem a změnám v krajině, ani tak jako ta vámi kritizovaná a přešlechtěná kraňka:-/

0 0
možnosti

Jen mne tak napadá jak veterináři určili příčinu úhynu. Ona varoa je příčinou sama o sobě jen zřídka. Většinou oslabené včelstvo uhyne na další nemoci. 

Jak píšu níže, větším problémem jsou nemoci zavlečené z nekvalitních medů z Asie a Jižní Ameriky, které veterinární správa vůbec nekontroluje. Je znám příklad, kdy Německo vracelo nekvalitní med do Argentiny a dovozce ho místo vrácení reexportoval do ČR. Tady závadnost medu nevadila.

Copak, že bude málo Českého medu, to většina našich spotřebitelů nepozná. V supermarketu si koupí ten dovezený, nebo ten přímo vyrobený z cukru;-)

Horší je vliv nedostatku včel na přírodu. Ono často citované Einsteinovo pravidlo o přežití včel člověkem o  pouhé čtyři roky, možná bude skutečně jen zlidovělou poučkou. Dobrat se důsledků vyhynutí blanokřídlých v přírodě, je však těžko představitelné.

Víte například o tom, že divoké včely se v naší přírodě už oficiálně vůbec nevyskytují?

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

17. dubna 2024

V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů...

Byty jen od developerů budou vždy drahé, tvrdí inženýři. Cena za metr překvapí

17. dubna 2024

Premium Komora inženýrů se pustila do diskuse ohledně cen bydlení v Česku, které v posledních letech zažívá...

Za květiny ročně utratí každý Čech zhruba 1 500 Kč, jaro pěstitelům přálo

16. dubna 2024

Svatby, pohřby, rodinné oslavy a Den matek s Valentýnem jsou většinou hlavní důvody, proč Češi...

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

16. dubna 2024  16:56

Úřady katalánského města odstranily z mapových aplikací jednu z místních autobusových linek....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!