Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Veterináři našli tuny špatně označených klobás. Mířily do sítě Albert

  • 1120
Olomoučtí veterináři odhalili tuny špatně označených masných výrobků. Šunka prodávaná jako nejvyšší jakost byla jen výběrová, maďarské salámy měly více tuku a více než tři tuny maďarských klobás obsahovaly drůbeží separát, ačkoliv to neměly uvedeno ve složení. Provozovatel skladu, který patří Aholdu, musí za klamavě označené zboží zaplatit pokutu a výrobky stáhnout.

Na pultech obchodů se tak nesmí ukázat 364 kilo rakouské Berger tradiční šunky nejvyšší jakosti, 140 dvěstěgramových salámů Csabai z Maďarska a 3 146 kilogramů Mecom Uherské klobásy ze Slovenska, uvedli veterináři.

Šizené potraviny:

Podívejte se na seznam potravin, které neprošly kontrolou, zde

Důvod je podle nich jasný, prodejce by klamal kupující. "Berger tradiční šunka z Rakouska neodpovídala zařazením, nešlo o 'nejvyšší jakost', ale o 'výběrovou' šunku. U maďarského salámu Csabai bylo místo deklarovaných 'maximálně 48 procent tuku' prokázáno tuku 56, 6 procenta. A u této maďarské čabajky i slovenské uherské klobásy byla laboratorním vyšetřením prokázána přítomnost nedeklarovaného strojně odděleného masa," vysvětlil chyby mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Klamavě označené zboží se nesmí dostat do oběhu, část se ale už na pultech řetězce Albert objevila. "Zboží jsme odhalili v distribučním centru Aholdu (provozuje supermarkety a hypermarkety Albert, pozn. red.). Část z něj se ale už dostala do oběhu. To se ale musí vrátit zpět do skladu," řekl iDNES.cz vedoucí odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj Pavel Moravec.

Ahold dostal od veterinářů pokutu dvacet tisíc korun.

Ahold stáhl výrobky z pultů

Mluvčí Aholdu Judita Urbánková uvedla, že firmu zatím o nálezu veterinární správy nikdo neinformoval, ani s ní nebylo zahájeno správní řízení. Zmíněné výrobky firma okamžitě stáhla z prodeje.

"Jsme velmi překvapeni, že k pochybení došlo u značek jako je Berger nebo Csabahús. Jsou to kvalitní prémiové výrobky renomovaných výrobců, kteří dodávají do více retailových řetězců na českém trhu. Tímto pochybením došlo ze strany dodavatelů k porušení sjednaných obchodních podmínek. Nyní jsme s dodavateli v jednání a zjišťujeme jejich stanovisko," uvedla Urbánková.

Společnost není jediná, u které kontroloři našli špatně označené zboží. Kupující klamalo podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce  také Tesco, Lidl či Penny Market. Kaufland zase prodlužoval trvanlivost svým sýrům. (více zde) Kontroly potravin za rok 2011 odhalily, že v regálech se ocitá 15 procent šizených výrobků. (více zde)