Diskuze

Podvedený kamarád a bezbranné SVJ: Dluh zůstává, ale dlužníci jsou pryč

Nezodpovědný dlužník a lačný věřitel. Dvě nálepky, které do jisté míry formují pohled české společnosti na dluhovou problematiku. Dluhy však často vstupují do života lidí, které by to, že se ocitnou v roli dlužníka či věřitele, nikdy nenapadlo. A vzhledem k současné situaci české ekonomiky bude takových případů nejspíš přibývat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na vymáhání dluhů je nejlepší ruská mafie. Sice si vezmou 50 %, ale vymůžou všechno.

0 1
možnosti

Taky jsem tu detektivku kdysi četl.

4 0
možnosti

Tak ten prvni pripad - to se docela divim. Znamy mel pred mnoha lety podobne problemy, take se mu dluznik smal. Ale pak si nasel nejakou firmu, "Dluhy Sevcenko" tusim, a nevim jak ale penize (plus uroky minus provize) ziskal zpatky. Nekde by se urcite dala ta firma vyhledat.

4 0
možnosti

V tom případě je ale zbytečný řešit takto dlužníky. Dluhy Ševčenko mohou úplně stejně dostat peníze i z toho, kdo nikomu nic nedluží ;-D

3 0
možnosti

J39a15n 24K65o48l79a37r

9. 3. 2021 9:22

Na jakem zaklade se muze jen tak prevest byt na katastru, aniz by o tom vlastnik tak nejak predem vedel? To je nejaka ceska specialita?

4 0
možnosti

Na základě spáchání trestného činu. Stejně jako kdekoliv jinde ve světě.

1 0
možnosti

redakce slíbila čtyři příběhy "Proto redakce iDNES.cz přináší příběhy čtyř lidí" čtenáři dostali dva a ještě v opačném pořadí.

0 1
možnosti

Ty první dva byly včera.

2 0
možnosti

Ty případy jsou, řekněme eufemisticky, modelové, ale fakt je, že se ukazuje, jak výhodné je pro skutečné bydlící rodiny, pokud zůstalo zachované družstvo a nepřevádělo se do SVJ.

Jednak je tak daleko účinější páka na neplatiče, a oni to hlavně vědí a proto se ani neplatiči nestanou :-).

Kromě toho se tím snadno zabrání nákupům investičních bytů na hypotéční páku, což je kratochvíle, která zcela deformuje trh s bydlením v Praze. Díky tomu v družstevním domě v zásadě bydlí skuteční vlastníci bytů a není to ubytovna pro mimopražské, resp. mimočeské gastarbajtry se všemi negativními konsekvencemi.

(Jo a taky se narozdíl od SVJ je vaše vlastnictví nemovitosti zcela anonymní, narozdíl od SVJ, kde si vás každý nakliká na Netu za pár sekund nebo musíte zakládat nějaké ofšóry :-))

2 0
možnosti

Zcela anonymní není. Pokud v bytě bydlíte, tak exekutor na váš družstevní podíl dosáhne a prodá ho v dražbě. Nesmíte v tom bytě bydlet ani tam mít psaný trvalý pobyt.

2 0
možnosti

Jak může někdo přijít o byt když je na dovolené?

1 0
možnosti

P91e85t73r 21Š80k26o62d93a

9. 3. 2021 8:58

Celkem snadno, zvlášť když je ta dovolená delší. Jestli nemáte nastavené upozorňování z KN, pak stačí falešný podpis, podplacený advokát nebo falešná občanka a když se vrátíte třeba za měsíc, byt už není váš.

0 0
možnosti

J81a48n 53P81r46i64b83i11l

9. 3. 2021 8:21

Souhlas SVJ se zastávou bytu je sice hezká myšlenka, ale dost nepraktická, neboť by tím SVJ prakticky rozhodovalo o tom, jestli, resp. komu může vlastník byt prodat. Většina kupujících dnes financuje koupi prostřednictvím hypotéky, takže byste vlastně podmiňoval hypotéku souhlasem SVJ...

1 0
možnosti

Souhlas by měl být a to z prostého důvodu. Aby se nestalo, že člen bude dlužit SVJ a současně bude čerpat hypotéku. Ve chvíli neplacení je banka přednostní věřitel, takže banka dostane byt a SVJ zůstane dluh.

Nebo jinak. Souhlas SVJ vyžadovat v podobě, že SVJ musí dát souhlas se zástavou bytu při hypotéce, pokud dotyčný nemá vůči SVJ dluh.

0 2
možnosti

Pujcit kamaradovi 200 000 na cestne slovo? To je opravdu moc chytre. Taky jsem takovy jeden pripad znal. Taky dluznik tvrdil ze zaplatit nema z ceho. Ovsem veritel byl v tomto pripade ponekud drsnejsiho razeni, takze penize se najednou rychle nasly...

1 0
možnosti

J13i35ř73í 59P57a17u92l

9. 3. 2021 8:23

Me spise na prvnim pribehu zaujalo, ze mu pujcil patrne vsechny penize, ktere mel, protoze vzapeti nemel pro sebe ani 50000. Ale beru to s pochopenim, ze jsou to virtualni I kdyz to nemusi byt nerealne pribehy.

6 0
možnosti

Tohle je v SVJ naprosto právně nedořešené a tiká tady dost zásadní časovaná bomba spolu se stárnutím obyvatel v těchto domech. Bohužel SVJ platí za všechny byty hromadně (komunál, společná el. en. za chodby a výtahy....) a za neplatiče se skládají ostatní. Pokud ale bude neplatičů víc a ostatní to už neutáhnou, tak spadnou do dluhové spirály a o byt přijdou, ačkoliv nic neudělali. Mmch byla jsem předsedkyně SVJ, dlužník svůj byt zastavil bance, 10 nám nic neplatil, dluh 500.000 Kč, jak myslíte, že to dopadlo? A kdo byl nakonec ten zlý a chamtivý fuj člověk?

1 0
možnosti

co prosim? kdo prijde o byt? jak by o nej proboha nekdo mohl prijit? :D

0 0
možnosti

Proto by se hodilo vězení pro dlužníky a v něm povinnost si dluh odpracovat. Ale to by celý systém nesměl být tak růžový a sluníčkový vůči neplatičům..

11 1
možnosti

Ještě by se hodilo mít pro takové vězně práci. Dneska není práce ani pro vězně, kteří by chtěli pracovat dobrovolně.

Možnost pracovat je odměna za dobré chování.

1 0
možnosti