Velká realitka má potíže

  • 21
Klienti, pro které hledala byt či pronájem realitní kancelář Centa, znervózněli. Firma je už od pátku navenek uzavřená, do její pražské kanceláře se nedá u dveří dozvonit, ani telefony nikdo nebere.

Stejné ticho panuje na všech telefonních linkách, které firma zveřejňuje na svých internetových stránkách včetně mobilů i ve většině jejích regionálních poboček.

Jedna z největších českých realitek, jež loni například dosáhla na přední místo v pronájmech bytů a které i v prodeji nemovitostí patřila jedna z předních příček na trhu, se dostala do potíží.

To potvrzuje i její hlavní majitel Stanislav Kindl. Zároveň však dodává, že vše vyřeší brzy tak, aby neutrpěli zákazníci. "Moc k tomu říci nemohu, situace je obtížnější a řeší ji právníci. Klienti, kteří jsou s námi v kontaktu, jsou informováni," říká Kindl s tím, že o charakteru potíží mluvit nebude. "Všechny síly věnuji tomu, aby firma fungovala dál."

Podle informací MF DNES už někteří z klientů, kteří měli s Centou rozjednaný obchod, zjistili, že něco není v pořádku, a pátrají, kdy se budou moci dostat ke svým zálohám, které ve firmě složili.

Bývá obvyklé, že zájemci o byt či pronájem skládají v realitkách rezervační zálohu kolem 10 procent, což v případě koupě bytu v Praze mohou být i statisíce korun. Centa nyní však na kontakty zvenčí nereaguje.

Rozkol mezi majiteli
Pomoc zatím nenabízí ani druhý z majitelů, kterému patří zbývajících deset procent. Někdejší obchodní ředitel Centy Petr Vosmík potvrzuje, že firma se dostala do těžké situace, ale sám už společnost pár měsíců neřídí, a tak nemá informace z první ruky.

"Mám stejné informace jako vy, že ve firmě nikdo není a že se tam klienti nemohou dovolat. Co se děje, přesně nevím a bohužel už se svým společníkem komunikuji jen přes právníky," říká.

Sám odešel z Centy s částí týmu realitních makléřů a v únoru si založil s jinými partnery novou firmu Českomoravská realitní. Odchod velkého počtu obchodníků patrně ještě přispěl k prohloubení problémů v Centě, protože ještě loni patřila mezi největší firmy na trhu.

Vosmíkův nástupce Jaroslav Hluchý minulý týden nechtěl situaci uvnitř nijak komentovat. Ve firmě už také nepracuje. Podle informací MF DNES dostala výpověď velká část pracovníků Centy. "Neřeknu vám, jak jsem skončil, prostě tam už nejsem," řekl Hluchý.

Majitel firmy tvrdí, že chce v podnikání v realitách pokračovat. Centa přišla na český realitní trh v roce 1998 a za poslední roky se jí povedla silná expanze. Loni prodávala měsíčně zhruba 20 bytů a osm domů či pozemků. Nejsilnější pozici si vybudovala v pronájmech, dařilo se jí spárovat i 80 majitelů bytů s novými nájemníky za jeden měsíc.

Jako jedna z prvních velkých pražských realitek začala zakládat i pobočky mimo metropoli, kde se jinak odehrává stále většina realitních obchodů. Má pobočky v Brně, Olomouci a Liberci. Jediná liberecká nyní funguje bez známek potíží. "My jsme ale franšíza. Kromě značky s Centou nemáme nic společného a nevidíme do toho, co se děje v centrále," řekla pracovnice v Liberci.