Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR | foto: David Votruba, iDNES.cz

Veleba: Cena vepřového může vyletět jako máslo

  • 55
Farmáři v pondělí demonstrovali za větší podporu chovu prasat. Tvrdí, že produkci vepřového hrozí v Česku krach, na což doplatí spotřebitelé. "V polovině příštího roku začne být na trhu nedostatek prasat a cena masa se zvedne podobně jako u másla," řekl šéf Agrární komory Jan Veleba.

ODPOVĚDI JANA VELEBY ČTĚTE ZDE

Chovatelé prasat jsou na tom podle něj nyní nejhůře. "Dramaticky jsme snížili výrobu. V roce 2001 utržili chovatelé za prasata 22 miliard, letos to bude 12,3 miliardy korun. Přesto spousta lidí neustále mluví o nadvýrobě," uvedl šéf agrárníků v on-line rozhovoru.

"Přitom kolegové na západě výrobu zvýšili," dodal s tím, že zatímco Češi chovají na sto hektarech 108 prasat, Rakušané 233 a Němci 227.

Agrárníci chtějí shodné podmínky v EU
A právě nerovné podmínky jsou to, co české zemědělce nejvíc pobuřuje. Na otázku čtenáře iDNES.cz, proč mají zemědělci dostávat dotace, ale ostatní obory ne, odpověděl Veleba takto: "Protože je dostávají na celém světě a daleko větší než my. Když nebude EU dávat dotace, já první zvednu ruku pro to, abychom je nedostávali taky."

Dalším argumentem pro dotace je podle něj to, že v zemědělství platí zákon ekonomické disparity, tedy že kapitál vložený do agrárního odvětví přinese menší profit než stejný kapitál vložený do jakéhokoliv jiného odvětví. "Pak jsou tu otázky údržby kulturní krajiny, potravin na nízké cenové úrovni a podobně," dodal.

Farmáři se na pondělním protestu snažili zdůraznit oprávněnost svých požadavků symbolickým darem, prasečí hlavou, kterou předali ministru zemědělství Petru Gandalovičovi.

Obrázek

Předseda Svazu chovatelů prasat Čech a Moravy Jaroslav Hajda předává ministru Gandalovičovi prasečí hlavu.

Čtenáře iDNES.cz zajímalo, jak ministr na tento dar reagoval. "Byl v první chvíli zaskočen, ale protože je profesionál, tak to zvládl. Ale myslím si, že o tom bude přemýšlet, protože to bylo důrazné gesto," odpověděl Veleba.

Jan Veleba

Prezident Agrární komory ČR

V čele agrárníků stojí od března 2005. V dubnu 2007 se stal viceprezidentem COPA (sdružení nevládních organizací EU). Mimoto je od roku 1997 členem předsednictva Českomoravské agrární konfederace.

Pracoval ve vedení státních statků Křižanov a Velké Meziříčí. Agrární dění neovlivňuje jen "od stolu“, ale sám je spolupodílníkem zemědělské firmy JHYB zaměřené na chov prasat.

Vystudoval obor mechanizace zemědělství na Vysoké škole zemědělské v Brně a sociologii-pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně. Je ženatý, má dva syny a dceru. Narodil se v roce 1947.