Známá českobudějovická pivnice Masné krámy se po více než pěti letech znovu otevírá veřejnosti. | foto: iDNES.cz

Věhlasná pivnice Masné krámy se znovu otevřela

  • 6
Po více než pěti letech se znovu otevřela jedna z nejznámějších pivnic v Česku − českobudějovické Masné krámy. Věhlasný výčep bude dalších patnáct let provozovat Budějovický Budvar. Historie pivovaru sahá až do období vlády Karla IV.

"Městu se tak vrátila turistická atrakce, jejíž proslulost sahala daleko za hranice regionu," prohlásil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Legendární výčep zavřeli hygienici po povodních 2002 a dalších pět let trvalo, než se jeho dveře znovu otevřely. Práce na opravě začaly letos na jaře a padlo na ně 31 milionů korun.

Masné krámy

Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí. Dnešní dům v Krajinské ulici pochází zřejmě z roku 1554.
Původně sloužil, jak název napovídá, k prodeji masa.
Na pivnici byl přestavěn v roce 1953 a rychle získal značnou popularitu díky pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni.
Masné krámy musely být po povodni v roce 2002 uzavřeny a po pětileté odmlce se otevírají právě dnes.

Okolo 16 milionů dalo město, více než 14 miliony korun přispěl Budvar, který vybavil interiér a kuchyni. Město je teď největším podílníkem s dvaceti procenty, druhý je jeden z restituentů a třetí Budvar s 8,3 procenta, uvedla ČTK.

Obrázek

Historické logo Masných krámů

"Masné krámy se v minulosti staly jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že ´nové´ Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět bude říkat, že 'Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích',“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

popisek Co říkali první návštěvníci Masných krámů?
Reportáž z otevření pivnice čtěte zde

Největším lákadlem pro hosty bude "kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar, který se bude v Masných krámech jako na jediném místě na světě točit přímo z pivních tanků. Jako doplňky se budou čepovat tmavý ležák a desítka. Speciální bude i jídelní lístek, který nabídne zvláštní druh chleba.

Kroužkovaný ležák

Toto pivo je kvůli obsahu živých kvasinek velmi citlivé na podmínky skladování (při 6−8 °C) a ošetřování.
Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva se před stáčením přidá určité množství "kroužků" neboli nové kultury pivovarských kvasinek a nový podíl extraktu.
Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Zdroj: Budějovický Budvar

,