Letošní úroda by mohla být velmi zajímavá, myslí si mnozí vinohradníci.

Letošní úroda by mohla být velmi zajímavá, myslí si mnozí vinohradníci. | foto: MF DNES

Ve vinohradech zrají hrozny bohaté na cukry i aroma

  • 1
Už jen dny dělí vinaře od letošní sklizně hroznů. A zdá se, že se mají nač těšit. Ve vinicích se totiž rodí ročník bohatý na cukry i na aromatické látky. Kvalitu úrody z vinohradů si již zjišťovala většina vinařů, většinou jsou velmi příjemně překvapeni.

"My jsme si všechny vinice projížděli před týdnem. Zjistili jsme, že cukry jsou na toto období vyšší než v loňském roce, což nás příjemně překvapilo," uvedl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Příjemně překvapen množstvím cukru v hroznech je i vinař Petr Marcinčák z Mikulova. Kontrolu ve vinici prováděl rovněž před týdnem. A například u hroznů odrůdy Müller Thurgau zaznamenal již tehdy devatenáct stupňů cukernatosti.

"A hrozny zatím vypadají zdravě, vinohrady jsou krásně zelené, takže asimilace neustále probíhá. Počasí je rovněž pěkné, vláhy je dost, v noci se ochlazuje, to znamená, že jsou to naprosto ideální podmínky," zhodnotil. Marcinčák proto počítá, že sklizeň by mohla začít v říjnu či v listopadu. "Pokud bude člověk sbírat přívlastky," dodal.

Začátek října si pro sběr hroznů vybral i Znovín Znojmo. "Samozřejmě muškát moravský a Irsai Oliver se sbírá už nyní," komentoval Vajčner. Šéf Znovínu je zatím spokojen i s množstvím úrody ve vinici. "Výborně nasazeno je u ryzlinků, rulandského, sauvignonu či tramínu," nastínil.

I když letošní počasí šlo často z extrému do extrému a horký červenec vystřídal studený srpen, hroznům ve vinici to pomohlo. Červencová horka totiž révu vegetačně hodně posunula. Studený srpen zase dodal aromatické látky.

"Nyní se při teplých dnech a studených nocích dotvoří další aromatické látky. Je to tedy ideální počasí a mohl by to tedy být hodně zajímavý rok," dodal Vajčner.

I když je hroznů ve vinici mnohde o něco méně, neboť mrazivá zima místy budoucí úrodu zničila, víno z letošních hroznů by podle vinařů mohlo být lepší než to z loňské úrody.

"Důležité nyní je, aby svítilo slunce. Když bude svítit, bude víno jednak vybarvenější, jednak aromaticky ještě bohatší," uvedl Antonín Koníček z Modrých sklepů Nový Šaldorf.