Květinářství. Ilustrační snímek.

Květinářství. Ilustrační snímek. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Úřad zchladil květinářky. Vázání kytic nemůže být důvodem pro odklad EET

  • 188
Svázat květinu není jako zabalit bonboniéru do papíru s mašlí, brání se některé květinářky zavedení evidence ve své profesi už od března. Mnohé zaskočilo, že květinové vazby nepůjde zahrnout do vlastní výroby, která může být důvodem k pozdějšímu zapojení do systému EET.

Řada květinářek žila v domnění, že vázání květin není jen pouhým přeprodejem, který spadá do klasifikace maloobchodu od 1. března. Nakoupené květiny zpracovávají, ořezávají, přesazují, zdobí a vážou. U svatební květiny stráví často hodinu práce i víc. Přesto se tato činnost neklasifikuje jako výroba, kterou je možné evidovat až od příštího roku.

„Pokud podnikatel vykonává maloobchodní činnosti zařazené pod kódem NACE 47.76 – maloobchod s květinami (tedy květiny nakupuje a v nezměněném stavu či naaranžované nebo po provedení vazby kytice je prodává zákazníkovi), pak bude povinen tržby z této činnosti evidovat od 1. března 2017,“ upřesnilo ministerstvo financí na stránce etrzby.cz.

Z vášnivé debaty na Facebooku je však zřejmé, že mnoho květinářek s tím nepočítalo a klasifikace je tak trochu i uráží.

„Například svatební kytice je někdy hotové umělecké dílo. Květinářka dává dané kytici velkou přidanou hodnotu svým nápadem, ke květinám přidává různé dekorace či zdobení a výsledek je rozhodně jiný než na začátku,“ myslí si třeba květinářka Jana Rozíková.

Přitom věnce z květinářství budou klasifikovány jako vlastní výroba dle kódu NACE 32.99, který zahrnuje například výrobu umělých květinových košů, věnců a podobných výrobků a spadá do 4. fáze EET od 1. června 2018.

Kytka není konzerva

„Nevidím rozdíl mezi svatební kytkou, které věnujete hodinu dvě, a pohřebním věncem. Oběma musíte věnovat dost času,“ řekla iDNES.cz Halina Neumannová, která má malé květinářství v pražských Záběhlicích. „Květina není konzerva, kterou dám do regálu. Třeba se svatbou se děláte den dva,“ dodala.

Metodika jí vadí spíš z principu a protože prý není racionální. Sama se však rozhodla od března evidovat všechno. „Nějaký ouřada to spíchnul horkou jehlou a nepřemýšlel o tom, co která činnost obnáší,“ myslí si.

Podle ní to bude mít v praxi dopad na velká zaběhnutá květinářství, kde vázané kytice tvoří třeba osmdesát procent prodejů. V některých případech to může ovlivnit dobu, kdy se k EET podnikatelé připojí s veškerou činností. Pokud totiž přeprodej z jedné provozovny je takzvanou minoritní činností a činí maximálně 49 procent ročních tržeb a maximálně 175 tisíc korun, lze spolu s hlavní činností evidovat až v dalších vlnách.

Pravidla zmátla i dodavatele pokladen

Klasifikace u květinářek zmátla i dodavatele pokladen Dotykačka, podle které ministerstvo financí definitivně pravidla pro květináře a floristy určuje týden po odstartování druhé vlny EET.

„Osobně to nechápu. Dokonce i já dokážu posoudit, že taková svatební kytice je doslova umělecké dílo, ne jen svazek přeprodaných květin. Proto jsme ostatně sami až doteď květinářkám radili, že složité vazby mohou evidovat až ve třetí fázi. Úředníci ministerstva financí však mezi karafiátem k MDŽ a uměleckou vazbou zjevně nevidí rozdíl,“ kroutí hlavou Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka.

„O to víc mě zaráží, že třeba párek v rohlíku je z jejich pohledu produkt vlastní výroby, který spadá do 3. fáze EET – i když je to jen hotový párek zasunutý do hotového rohlíku,“ dodal. Ministerstvo financí upřesnilo, že párek v rohlíku spadá do 3. vlny z toho důvodu, že patří mezi tržby za stravování, které nejsou stravovací službou podobně jako prodej zmrzliny, nebo stánky s pivem na fotbalovém stadionu. Resort dodal, že informace k prodeji květin komunikuje už dlouhou dobu.

Kromě výroby věnců spadají do EET v příštím roce také květináři, kteří si kytky sami vypěstují.