Lesy České republiky začnou řezat vánoční stromky 1. prosince.

Lesy České republiky začnou řezat vánoční stromky 1. prosince. | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Vánoční stromky zdražovat nebudou

  • 2
Ti, kteří si neumí představit Vánoce bez vůně jehličí, se nemusí obávat zdražení vánočních stromků. Letos za ně podle pěstitelů zaplatí přibližně stejně jako loni. V některých krajích stromky sice nepatrně podraží, jinde ale naopak kvůli nižší DPH zlevní.

"Dodávka stromků bude na úrovni minulého roku, jejich ceny si stanoví jednotlivé regiony," řekl mluvčí společnosti Lesy České republiky Tomáš Vyšohlíd. Dodal, že nejvíce stromků bude na trhu zhruba deset až čtrnáct dní před Štědrým dnem.

Poradíme Vám jaký vybrat dárek... vanoce.idnes.cz

Nejdražší stromky budou prodejci nabízet na stáncích ve Středočeském kraji. Za jeden a půl metru vysokou borovici lesní zaplatí Středočeši 230 až 300 korun a pokud se rozhodnou pro smrk pichlavý, budou muset sáhnout do kapsy pro 450 korun.

Naopak možnost koupit nejlevnější stromky budou mít obyvatelé Vysočiny a Jižních Čech. Například v Českých Budějovicích se bude cena borovice lesní pohybovat kolem 120 korun. Nejlevnější smrk si zase budou moci koupit lidé na Vysočině, kde by za strom do dvou metrů neměli zaplatit více než 75 korun.

,