S propouštěním počítají mimo jiné stavební firmy. Ilustrační foto.

S propouštěním počítají mimo jiné stavební firmy. Ilustrační foto. | foto: AP

Vánoce nová místa zřejmě nenadělí, firmy chtějí spíše propouštět

  • 25
Lidem se bude v závěru roku hledat práce velmi těžko. Podle průzkumu personální agentury Manpower totiž budou firmy v nabíraní nových zaměstnanců ve čtvrtém kvartále opatrné. Spíš než nábor nových tváří plánují propouštění. Manpower Index trhu práce pro poslední tři měsíce roku je minus dvě procenta, zatímco v období před tím byl v plusových hodnotách.

Index se počítá tak, že se od procenta firem, které chtějí lidi nabírat, odečte procento těch, které hodlají propouštět.

Negativní výhled je podle personalistů výsledkem ochlazení optimismu, který ve firmách panoval před letními měsíci. "Závěr roku bude ve znamení návratu k velké opatrnosti firem v případě náboru nových lidí," vysvětluje ředitelka společnosti Manpower Jaroslava Rezlerová.

Závěr roku poznamená tradičně konec některých sezónních prací. S propouštěním počítají především společnosti v oblasti cestovního ruchu, zemědělství a stavebnictví.

"Zde je vysvětlení jasné, jde o odvětví svázaná především s letní sezonou. Výrazný propad v případě cestovního ruchu je obrázkem přetrvávajícího poklesu celého odvětví, kdy ani letní měsíce výrazné oživení nepřinesly," dodává Rezlerová.

Obchodníci vidí Vánoce černě

Největším překvapením pak bylo velmi negativní očekávaní v oblasti obchodu. I přesto, že se blíží vánoční nákupní špička, firmy očekávají spíše další redukci počtu svých zaměstnanců.

"Spotřeba domácností se podle všech očekávání zvyšovat nebude, spíše naopak. Svou roli hrají stále špatná data z trhu práce i neochota bank dávat spotřební úvěry," myslí si Jiří Halbrštát, manažer společnosti Manpower. Podle něj tak ani vánoční nákupní špička mnoho nových míst nevytvoří.

Sebevědomě se na závěr roku dívají především bankovní domy a pojišťovny. Zde by se počet pracovních míst měl zvyšovat. Spíše nabírat by se mohlo v energetice, ale také v dopravě a komunikacích. S výraznými personálními škrty, ale ani s nábory, nepočítají výrobní firmy. Zde je Index trhu práce na nule.

Z průzkumu dále vyplývá, že situace by měla být lepší v Praze, propouštění by se mělo týkat především regionů. "Právě mimo Prahu a velká města jsou sezónní práce nejvýraznější. Zatímco růstová odvětví jako finance mají svá centra právě v Praze," vysvětluje Halbrštát.