V úspěšných firmách rostou platy

  • 95
Jednatřicetiletá Jana pracuje v pražské bankovní pobočce za 25 tisíc hrubého měsíčně. Letos od ledna jí sice žádné zvýšení platu nečekalo, ale ještě má naději. "Když se naplní plán, budou odměny," říká.

Podobné hlasy lze slyšet z většiny firem. Růst mezd ano, ale každému podle výkonu, a jen když se bude firmě dařit.

"Zatím je dohodnut růst tarifních mezd o tři procenta a podle výsledků hospodaření uvidíme, jak dál," říká Růžena Brabcová odpovídající za personalistiku v České správě letišť.  

Až podle splnění plánu se odvine i letošní růst mezd ve finanční firmě OB Heller. Zatím očekávají nárůst o 1500 korun na téměř 36 tisíc.

"Když se splní plán, vyplatíme na konci roku bonusy," říká obchodní ředitel firmy Pavel Schweiner.

Většina firem si hodně hledí toho, aby měli její zaměstnanci platy srovnané s konkurencí v oboru.

"Mzdy vzrostly těm zaměstnancům, u kterých byly nižší než průměrný plat u stejné pozice na českém trhu," říká Helena Matuszná z Česká spořitelny. O jaké profese jde, upřesnit nechce, ale v průměru mzda stoupla o 1500 korun.

Odvrácenou stranou zvyšování mezd jen vybraným zaměstnancům je nespokojenost na straně druhé.

"Už osm let mám stále stejnou výplatu devět tisíc hrubého měsíčně. A když jsem se ozval, řekli mi, že to musí rozhodnout v Praze, ale nic se nestalo," říká pracovník jedné z benzinových pump provozovaných zahraniční firmou.

Se mzdou hluboko pod průměrem není sám. Typická je zejména pro pracovníky v obchodech, restauracích či ubytovacích službách.

Nejlépe platí telekomunikace a banky
Vydělávat dvakrát více, než je průměrná mzda v Česku, se daří hlavně zaměstnancům v telekomunikačních firmách, bankách, pojišťovnách či aeroliniích.

Zatímco průměrná mzda v republice byla v první čtvrtině roku 16 722 korun, například Český Mobil (Oskar) svým zaměstnancům už ke konci loňského roku v průměru platil třikrát více. Výrazně nadprůměrné platy jsou i v konkurenčním T-Mobile či Českém Telecomu, Raiffeisenbank či Živnobance, v ČSA a některých stavebních firmách jako Ekospol.

Nejde však o absolutní špičku. Tam by patřily poradenské a auditorské firmy či právní kanceláře. Ty však své platy nechtějí zveřejňovat.

Všechny oslovené velké firmy bez výjimky hlásí, že letos mzdy dále zvýší. Rozdíly jsou jen v tom o kolik, přičemž většina firem se rozhodne až podle toho, jak se jí bude dařit.

"Mzdy upravujeme především v závislosti na hospodářských výsledcích firmy a tak, abychom nadále zůstali zajímavým zaměstnavatelem," říká Petr Šindler ze společnosti Český mobil.

Přilákat dobré zaměstnance však dnes už jen platem nestačí. Před podpisem smlouvy lidé zvažují i to, kolik dostanou navíc dnů dovolené, jak hodnotné jsou stravenky a zda jim zaměstnavatel zaplatí mobil nebo sportovní akce.

Stravenky jsou samozřejmostí
Zaměstnavatelé už pochopili, že zabodují, když vedle peněz na denní chléb budou svým lidem dopřávat i nějaké hry.

"Stravenky už jsou samozřejmostí,"  popisuje Kristina Stiefelová z personální agentury Axial. Podle průzkumu PricewaterhouseCoopers (PWC) dává stravenky zaměstnancům 96 procent firem.

"Časté jsou i mobilní telefony s limitem volání obvykle tisíc korun a jazykové a další kurzy," dodává Jana Horáčková z agentury Optima Recruit. Některé podniky přispívají na různá připojištění.

Nejoblíbenější výhodou je podle agentury AYS Placements vedle platu možnost dalšího vzdělávání, příspěvky na kulturu a sport. Nejvíce chodí zaměstnanci do posiloven, plavat, hrát tenis nebo squash.

Na seznamu přilepšení k platu se najdou i pozůstalosti z minulé éry, například dary k odchodu do důchodu, životnímu jubileu a k výročí zaměstnání u firmy.

"Jsem ve firmě už dva roky a dostala jsem teď i kupony na slevu na taxi, do jedné restaurace a na drogerii," pochvaluje si zaměstnankyně jedné mezinárodní firmy. Ve firmě se jí teď podle jejích slov i více líbí.

NEJLÉPE PLATÍCÍ PODNIKY V ČESKU
Firma Prům. mzda 2003 Očekávání 2004
Český Mobil 48 000 dle výsledků
T-Mobile 36 200 dle výsledků
OB Heller 34 394 35 976
České aerolinie 33 562 35 911
Ekospol 31 900 35 090
Raiffeisenbank 30 000 +3 %
Český Telecom** 27 767 +3 %
Česká správa letišť**  26 990 + 3 % od 1. března
Živnobanka 26 500 27 560
ČEZ 26 000* 27 300

Komerční banka

25 258 26 268
Škoda Auto 22 684 23 534
Česká spořitelna 22 540 24 005 
Plzeňský Prazdroj** 22 000 +3 % od 1. dubna 
Central Group 20 720 22 792
Poznámka: * bez managementu, ** zvýšení tarifní mzdy
Pramen: Podniky, které byly ochotny mzdu zveřejnit